Премиерът на Япония Фумио Кишида посети Украйна във вторник, за да проведе разговори с президента Володимир Зеленски в Киев, съобщи японското външно министерство, цитирано от агенция Киодо.

Визитата, която беше пазена в тайна до момента на пристигането, идва ден след като Кишида се срещна с индийския си колега Нарендра Моди в Ню Делхи. Рядко се случва японски лидер да направи необявено пътуване до чужда страна.

Очаква се Кишида и Зеленски да обсъдят ролята на Япония за възстановяването на Украйна, като Кишида планира да демонстрира ангажимента на Япония за подкрепа за разкъсаната от война страна преди срещата на върха на Г-7, на която той ще бъде домакин в Хирошима през май.

Кишида беше единственият лидер на Г-7, който все още не беше посещавал Украйна след нахлуването на Русия през февруари 2022 г. Япония пое председателството на Г-7 тази година.

Той трябва да председателства тридневна среща на върха от 19 май в Хирошима, която беше разрушена от американска атомна бомба през август 1945 г.

Отношенията между Япония и Русия междувременно се влошиха, след като Токио се присъедини към други членове на Г-7 в налагането на наказателни икономически санкции на Москва заради агресията й срещу Украйна.

Зеленски покани Кишида да посети страната му. На 24 февруари президентът участва в онлайн среща на върха на Г-7 по покана на Кишида на първата годишнина от руската инвазия в Украйна

Япония затяга санкциите срещу Русия

Япония затяга санкциите срещу Русия

Нови мерки на Токио