Японският министър-председател Шиндзо Абе подаде оставка след поредица от скандали, включващи министри от кабинета и изборната загуба.

„Реших да подам оставка като министър-председател", каза  на пресконференция, Абе, цитиран от RFI.

Шиндзо Абе стана първият премиер на Япония, роден след Втората световна война и най-младият в модерната история на страната.
Той зае поста миналата година с обещания да сложи край на последиците от загубата във войната, включително и пренаписване на наложената от САЩ пацифистка конституция.

Но неговият рейтинг се срина вследствие на куп скандали, включително лошо администриране на пенсионната система, което е особено болезнен въпрос в бързо застаряващата страна.

Шиндзо Абе застана пред телевизионните камери като човек, който няма повече сила да се бори за властта, нито има желание за това коментира RFI.
Подавам оставка, заяви той, защото лидерът на опозицията отказва да говорим за удължаването на мандата на японската мисия за логистична подкрепа на американските войски и на НАТО в Афганистан.

Абе не е успя да спечели доверието на японските граждани, нито одобрение от тяхна страна на идеята му за ревизиране на пацифистката конституция.

Японците се интересуват най-вече от размера на пенсиите им и увеличение на месечните им заплати.
Шиндзо Абе изглеждаше в очите на японците и като „разглезено детенце".

Той е потомък на голям японски род политици, аристократ, а причините, които изтъкна за настоящата оставка се сториха на повечето неоснователни.