Украинският премиер Арсений Яценюк нападна яростно президента Петро Порошенко и неговия лагер, обвинявайки ги в подкопаване на ключови реформи, които са крайно необходими за преодоляването на икономическите проблеми на бившата съветска република, съобщава „Франс прес”.

В интервю за германското издание „Франкфуртер алгемайне цайтунг” Яценюк също така предупредил Порошенко, че ако бъде принуден да напусне правителството, това може да застраши предоставянето на големия спасителен пакет за страната, договорен с Международния валутен фонд (МВФ).  

„Казвам на президента: Ако не ме искате повече, тогава ще трябва да сформирате ново правителство. Няма да сте в състояние да го направите и така ще трябва да свикате предсрочни избори”, предупреди Яценюк.

„В същото време, няма да има никой, който да може да сключи изключително важното споразумение с МВФ за предоставяне на кредит”, изтъква още 41-годишният бивш банкер.

Яценюк спечели симпатиите на Запада чрез прокарването на мерки за затягане на коланите, но избирателите, дошло им до гуша от сурови икономии, го обвиняват, че подкрепя интересите на милиардерите, а не на обикновените хора.

Яценюк обаче отхвърля критиките, посочвайки, че бил платил висока цена с непопулярните си реформи, целящи съхраняването на националния бюджет.

„За мен е по-важно да защитавам нашето единство, отколкото да спечеля няколко точки по популярност”, коментирал той пред германското издание.

Вместо това той нападна блока на Порошенко, изтъквайки, че „мнозинството от тях подкрепиха вота на недоверие (срещу Яценюк) и с това те се опитаха да блокират нашите реформи”.  

Икономиката на Украйна се сви с около 10% през миналата година, докато годишната инфлация достигна повече от 43%, въпреки помощта на Запада.  

Политическите борби в Украйна застрашиха предоставянето на ключовата помощ от МВФ.