Юлия Скрипал, която беше отровена през миналия месец в английския град Солсбъри заедно с баща си Сергей, бивш руски шпионин, заяви, че не желае да приеме предложението за помощ от руското посолство в Лондон, съобщава "Ройтерс".

В изявление, разпространено от нейно име от британската полиция, Юлия Скрипал казва, че нейният баща остава сериозно болен, а тя все още страда от последиците от атаката с бойното нервнопаралитично вещество новичок, използвано срещу тях.

Нападението, за което Великобритания обвини Русия, която отрече каквото и да е участие, доведе до една от най-големите дипломатически кризи между Русия и Запада от Студената война насам.

Русия разглежда укриването на Скрипал като отвличане на руски граждани

Русия разглежда укриването на Скрипал като отвличане на руски граждани

Възможността да чуем версията им на събитията ще бъде изгубена

"Имам достъп до близки и приятели, а руското посолство любезно ми предложи помощта си", посочва Юлия и допълва: "В момента не желая да се възползвам от техните услуги, но ако променя мнението си, знам как да се свържа с тях."

От руското посолство в Лондон, което многократно поиска достъп на консул до Юлия Скрипал и обвини британските власти, че са я отвлекли, коментираха, че много се съмняват, че изявлението действително е направено от Юлия.

"Текстът е съставен по специален начин, за да подкрепи официалните изявления на британските власти и в същото време да изключи всякаква възможност за контакти на Юлия с външния свят - консули, журналисти и дори роднини", подчертават от руското посолство.

"В обобщение, документът само засилва подозренията, че имаме работа с насилствена изолация на руския гражданин", подчертават от руското посолство.

Юлия Скрипал излезе от болницата, отведена е на сигурно място

Юлия Скрипал излезе от болницата, отведена е на сигурно място

Баща ѝ Сергей се подобрява бързо

Юлия Скрипал беше изписана от болницата в Солсбъри в понеделник, където, по думите ѝ, тя е била лекувана "с очевидна клинична експертиза и с такава доброта". Тя беше отведена на място, което британските власти не разкриват от съображения за сигурност.

Скрипал заяви, че не е достатъчно силна, за да даде интервю за медиите и каза, че неина братовчедка, която говори пред руски медии, не говори от нейно име или от името на нейния баща.

"Искам да подчертая, че никой не говори за мен, нито за баща ми, а от свое име. Благодаря на моята братовчедка Виктория за загрижеността ѝ за нас, но моля да не ме посещава или да се опитва да се свързва с мен в момента", се допълва в изказването на Юлия Скрипал.

Великобритания праща Скрипал под нова самоличност в САЩ

Великобритания праща Скрипал под нова самоличност в САЩ

Защото там било по-малко вероятно да бъдат убити

Руското посолство анализира дума по дума изявлението, разкритикувайки противоречието между описанието на Юлия за нейното здравословно състояние и записан телефонен разговор с Виктория, излъчен по руската държавна телевизия през миналата седмица, в който Юлия заявява, че "всичко е наред".

Посолството също така поставя под съмнение твърдението, че Юлия има "достъп до близки и приятели", посочвайки, че нямало потвърждение за каквито и да е контакти с роднини в Русия.

"Особено удивителна е фразата "никой не говори от мое име", появяваща се в изявлението, което вместо да бъде прочетено пред камера от самата Юлия, е публикувано на сайта на Скотланд Ярд", изтъкват още от руското посолство в Лондон.