ЮНЕСКО е приело резолюция, с която е признало като „неделима част от Палестина“ и като „палестински места“ джамията "Ал Харам Ал Ибрахим" (Гробът на патриарсите) в Ал Халил/Хеброн (стария град) и джамията Билал Ибн Рабах (Гробът на Рахел) във Витлеем. Това разкриват от посолството на Палестина у нас. 

Заедно с това ЮНЕСКО е осъдило „израелската агресия и незаконните мерки срещу свободата на молитвата и достъпа на мюсюлманите до светите места – джамията Ал Акса/Ал Харам ал Шариф и настоява Израел, окупационната сила, да уважава историческото статукво“.

В резолюцията се посочва още, че ЮНЕСКО "не одобрява незаконните израелски разкопки, строителството на частни пътища за заселниците и разделителната стена в стария град на Ал Халил/Хеброн, които грубо нарушават целостта на града, и последващия отказ от свобода на движението и свобода на достъпа до местата за молитва и настоява Израел, окупационната сила, да сложи край на насилието в съответствие с изискванията на съответните конвенции, резолюции и решения на ЮНЕСКО.“

Една от целите на гласуваната резолюция била „запазване на културното наследство на Палестина и специфичния характер на Източен Йерусалим“.

Резолюцията съдържа специален раздел за възстановяването и развитието на Газа.

Резолюцията е приета с 33 гласа „за“, като сред гласувалите в полза на приемането ѝ освен арабските държави са Франция, Испания, Швеция, Русия, Словения. Против са гласували 6 държави: САЩ, Великобритания, Германия, Холандия, Чехия и Естония. Въздържали са се 17.