ООН използва сателитни снимки, направени преди и след избухването на войната в Украйна, за да следи за разрушаването на културни обекти по време на сраженията, и възнамерява през следващите седмици да пусне публична платформа за проследяване на разрушенията, съобщи АФП.

В сряда ЮНЕСКО съобщи, че е регистрирала щети на 207 културни обекта в Украйна от началото на руската инвазия на 24 февруари. Сред тях са 88 религиозни обекта, 15 музея, 76 сгради от исторически и художествен интерес, както и 18 паметника и 10 библиотеки.

Зеленски: Русия да бъде изключена от ЮНЕСКО

Зеленски: Русия да бъде изключена от ЮНЕСКО

Москва е унищожила напълно или частично 152 обекта

Най-пострадалите обекти се намират в Източна Украйна и около Киев. В Донецка област са повредени 59 културни обекта, в Харковска област - 51, в Киевска област - 30, а в Луганска област - 25.

ЮНЕСКО обединява усилията си със сателитния център на ООН UNOSAT, за да създаде платформа за проследяване на увредени културни обекти в Украйна. Въз основа на докладите от полето организацията изпраща на UNOSAT списък с потенциално увредени обекти и иска сателитни снимки от търговските доставчици.

Изображенията със свръхвисока разделителна способност се закупуват от Maxar и Airbus и струват около 10 евро на квадратен километър. След това екипът на UNOSAT изследва разликата между изображенията "преди" и "след" руската инвазия.

Украйна: ЮНЕСКО разбира, че културата ни е важна част от световното наследство

Украйна: ЮНЕСКО разбира, че културата ни е важна част от световното наследство

Войната унищожи 400 обекта на културното наследство

Екипът сравнява изображенията, анализира степента на увреждане и може да определи периода от време, в който то е възникнало. Тази информация се качва в база данни, където засегнатите места се отбелязват на карта.

Ние не се занимаваме с това да откриваме кой какво е направил и защо", казва пред АФП Криста Пикат, ръководител на отдела за култура и извънредни ситуации на ЮНЕСКО. - Основната ни отговорност е да се уверим, че разполагаме с информация за обектите и състоянието им, за да сме готови за възстановяване."

По данни на ООН досега нито един от седемте обекта на световното наследство в Украйна не е пострадал по време на войната.