Русия трябва да бъде изключена от Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) заради многобройните разрушения и щети, нанесени от нея на културни и образователни институции в Украйна.

Това съобщи в обръщението си към ЮНЕСКО украинският президент Володимир Зеленски.

"Скъпи защитници и покровители на образователните, научните и културните постижения на човечеството! Кажете ми, моля, защо представителите на Русия все още са сред вас? Какво правят в ЮНЕСКО? Как може в ЮНЕСКО да има представители на терористична държава, която се гордее с разрушенията, които причинява в друга страна?", обобщи украинският президент.

Въздушна тревога в цяла Украйна, ракети по Лвов

Въздушна тревога в цяла Украйна, ракети по Лвов

Противовъздушната отбрана сваля руски ракети и в Киевски и Одески регион

Зеленски подчерта, че една терористична държава със сигурност няма право да председателства един от ключовите органи за защита на културното и природното наследство - Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО. Той заяви, че руското председателство обезценява самата институция - нейната тежест, нейната репутация.

"Терористичната държава трябва да бъде изключена от всички органи на ЮНЕСКО и от самата организация. Нека това бъде исторически пример за всички по света, че никой няма да търпи враг на културата, враг на историята, враг на образованието, враг на науката", каза президентът на Украйна.

Зеленски заяви, че с терористичните си удари Русия вече е разрушила или повредила над 2600 учебни заведения в Украйна.

ISW: С последните атаки в Украйна Русия прикрива провалите си на фронта

ISW: С последните атаки в Украйна Русия прикрива провалите си на фронта

Путин заплаши Киев след ударите на Кримския мост

Към юни ЮНЕСКО съобщи, че Русия е унищожила напълно или частично 152 обекта на културното и историческото наследство.