Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди за нова война на Балканите, ако Босна, Албания, Сърбия, Македония, Черна гора и Косово не чувстват, че Европейският съюз има сериозно намерение да им предложи бъдещо членство, съобщава "Франс прес".

"Ако в изключително сложния пейзаж на Европа възникне впечатлението, че не сме сериозни относно предлагането на перспективата за членство в ЕС на Западните Балкани, тогава можем да видим по-късно - а вероятно и по-рано - това, което видяхме на Балканите през 1990-те години", изтъкна Юнкер в реч пред австрийския парламент.

Вучич: Западът подцени Балканите

Вучич: Западът подцени Балканите

Няма да се месим на Македония, подчерта сръбският президент

Шестте балкански държави, които през 1990-те години създадоха бойното поле на най-смъртоносния конфликт в Европа след Втората световна война, което доведе до разпадането на бивша Югославия, понастоящем са на различни етапи от преговорите за присъединяване към ЕС.

Въпреки че преговорите за членство официално започнаха със Сърбия и Черна гора, Албания и Македония все още са в чакалнята на преговорите и са класифицирани като "страни кандидатки". Босна и Косово са посочени като "потенциални кандидати".

Юнкер вече каза през декември миналата година, че разширяването на ЕС към Балканите е от жизненоважно значение за поддържане на стабилността в региона и очаква Сърбия и Черна гора да се присъединят към Общността през 2025 г.

Борисов пред ООН: България постави Западните Балкани в центъра на политиката на Европа

Борисов пред ООН: България постави Западните Балкани в центъра на политиката на Европа

Миграцията е глобален феномен и точно затова изисква глобален отговор

Въпреки това пътят към пълноправно членство в ЕС за тези държави бил "все още твърде дълъг", предупреди Юнкер.

Въпреки че някои от страните са постигнали напредък, "този напредък е все още не е достатъчен".

Той посочи, че ЕС би могъл да предложи на държавите вид "икономическо пространство, където те могат частично да се държат, както в крайна сметка ще го правят като пълноправни страни членки".

А Юнкер повторил, че не вижда нито една от тях да получи пълноправно членство "преди 2025 г., а дори и тогава това няма да бъде бързо".

ЕС трябва "да се стреми интензивно към Западните Балкани и да помогне, където е необходимо", посочи шефът на Европейката комисия.

От Скопие Меркел благодари на Борисов и България за пробива на Балканите

От Скопие Меркел благодари на Борисов и България за пробива на Балканите

Меркел е на кратка визита в Македония