В Западните Балкани бе постигнат забележителен напредък по въпроси, за чието разрешаване досега бяха нужни десетилетия. В миналото регионът често е бил източник на конфликти, някои от които още не са заглъхнали. По време на своето председателство на Съвета на ЕС, България инициира процес, който постави Западните Балкани във фокуса на европейската политика. Това заяви българският министър-председател Бойко Борисов в изказването си по време на общия дебат в рамките на 73-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Основната тема на Общия политически дебат на ООН тази година е "Глобално лидерство и споделени отговорности за мирни, справедливи и устойчиви общества".

Убедително свидетелство за напредъка на страните от Западните Балкани са подписаните неотдавна ключови договори между София и Скопие и между Атина и Скопие, подчерта Борисов.

Той акцентира на предстоящия в Република Македония референдум с думите, че моментът е исторически, че сега или никога Македония трябва - да утвърди постигнатия безпрецедентен компромис със съседна Гърция. По думите му, допитването ще разчисти пътя на страната към европейската и евроатлантическата ѝ интеграция.

Същевременно Борисов отчита, че това е нелек и дълъг път с висок залог. "Не можем да оставим на политическата карта "бели петна" на държави със забавено развитие. Обстановката е твърде динамична и наситена с важни събития, които ще предопределят посоката на развитие на региона за много години напред, а с това в голяма степен и състоянието на ЕС", категоричен бе българският премиер.

По думите на Борисов всяка страна може да допринася за утвърждаването на мира, равнопоставеността и устойчивостта на нашите общества независимо дали е малка или голяма. В речта си премиерът направи преглед на международната обстановка.

Той заяви, че миграцията е глобален феномен и точно затова изисква глобален отговор. Международната общност следва да насочи усилията си към основните причини за миграцията - политически, социално-икономически и природни.

Борисов и Гутериш обсъдиха ЕС, Западните Балкани и Близкия изток

Борисов и Гутериш обсъдиха ЕС, Западните Балкани и Близкия изток

Двамата разговаряха в рамките на 73-ата сесия на Общото събрание на ООН

Премиерът коментира и нарастващия брой терористични актове по света. По думите му нерегламентираните миграционни потоци предоставят широки възможности за проникване в нашите страни и общества на бивши бойци от войната в Сирия, Ирак, Афганистан и др., включително на добре обучени членове на терористични организации като ИДИЛ и Ал-Кайда. "Приоритетна задача е предприемането на мерки за предпазване на младите хора от радикализиране и въвличане в мрежите на терористични групи, както и неутрализирането на влиянието на лица и организации, проповядващи извършването на терористични актове", каза Борисов.

"Нашето разбиране за глобално лидерство включва и икономическото овластяване на жените, като основна предпоставка за постигане на устойчиви общества и на фактическа равнопоставеност между половете", подчерта в речта си Борисов.

Той коментира и темата с продължаващия конфликт в Източна Украйна и с липсата на напредък по изпълнението на Минските споразумения. Той призова за удвояване на съвместните усилия за постигане на мир и стабилност в Украйна при зачитане на суверенитета и териториалната цялост на страната.

Министър-председателят засегна и Близкоизточния мирен процес. Според него може да се достигне до окончателно споразумение, на базата на принципа на две държави, съжителстващи в мир и сигурност.

По думите на премиера военните действия в Сирия продължават и водят до многобройни жертви сред гражданското население, както и до хиляди нови бежанци. "България подкрепя усилията за предотвратяване на ескалацията на въоръжения конфликт и поддържаме продължаването на политическия диалог и на вътрешно-сирийските преговори", каза още министър-председателят.

По отношение на Либия страната ни поддържа Плана за действие на ООН и усилията на Мисията на Световната организация за подкрепа, каза Борисов.

Всяка държава е поела ангажимент да се бори с наркотиците. "България неслучайно беше съ-домакин на Срещата, тъй като вече е поела отговорност и е доказала с дела своята ангажираност с проблема. Моята страна може да служи за пример", подчерта премиерът Борисов. Той разказа за заловени малко преди речта му два тира на ГКПП "Капитан Андреево" с огромно количество наркотици.

Своята реч министър-председателят Борисов завърши с препратка към подвига на българските граждани, на Българската Православна Църква, на видни общественици и интелектуалци по времето на Втората световна война за спасяването на 50 000 български евреи от депортация в лагерите на смъртта.

"Историята за спасяването на българските евреи носи силно послание - хуманността и смелостта могат да победят силата и безразсъдството и да спасят човешки живот", каза Борисов.

Сътрудничеството между  България и САЩ остава сред приоритетите

Сътрудничеството между България и САЩ остава сред приоритетите

Това стана ясно на срещата на Борисов и Помпео