ЕС, Западните Балкани и Близкия изток. Това обсъдиха премиерът Бойко Борисов и генералният секретар на ООН Антонио Гутериш в Ню Йорк. Двамата разговаряха в рамките на 73-ата сесия на Общото събрание на ООН.

По време на своето първо председателство на Съвета на ЕС България се доказа като стабилен партньор за европейските държави, който има политическата воля да търси консенсус. Европейската перспектива пред страните от Западните Балкани е гаранция за мир, сигурност и стабилност в региона, заяви Борисов.

Това съобщиха от правителствената пресслужба. 

Борисов посочи, че съвместните усилия на държавите от Балканите да насърчат инвестициите и свързаността в региона са насочени към подобряването на стандарта на живот на хората. "Реализацията на проектите за инфраструктурна, транспортна и дигитална свързаност ще променят значително условията за живот в тази част на Европа и ще стимулират икономическия растеж на страните от региона", обясни премиерът.

България поставя особен акцент в областта на превенцията и противодействието на дискриминацията, расизма, ксенофобията, антисемитизма, престъпленията от омраза и всички други прояви на нетолерантност, каза още Борисов.

Той сподели надеждата си и за скорошно разрешаване на конфликта в Близкия изток.

Борисов пред ООН: България постави Западните Балкани в центъра на политиката на Европа

Борисов пред ООН: България постави Западните Балкани в центъра на политиката на Европа

Миграцията е глобален феномен и точно затова изисква глобален отговор