Канцлерът на Германия Ангела Меркел благодари за куража на премиера на България Бойко Борисов и на София за историческия пробив между Македония и Гърция за името, съобщават БГНЕС и македонски медии.

Меркел е на кратка визита в Македония преди организирания референдум за споразумението с Гърция за името, което трябва да прекрати дългогодишен спор.

Посещението на Меркел е първата официална визита на германски канцлер в малката балканска държава, която отбелязва 27 г. независимост от бивша Югославия, информира АП.

Снимка 377161

Източник: ЕПА

Западните държави изразяват силна подкрепа за подписаното през юни споразумение, съгласно което името на Македония ще бъде променено на Северна Македония, позволявайки на държавата да се присъедини към НАТО. Но опозицията в Гърция и Македония категорично се обявява против сделката.

По време на пресконференция с македонския премиер Зоран Заев в Скопие, Меркел подчерта положителната роля на България и куража на нейния премиер Бойко Борисов за напредъка и пробива на Балканите.

Снимка 377160

Източник: ЕПА

Никой не заплашва македонските граждани с изолация. Те могат и те сами трябва да решат бъдещето на страната си. Бъдещето включва членство в НАТО и да бъдат част от ЕС, ако референдумът на 30 септември завърши успешно. Но трябва да се подчертае, че има определени предварителни условия, които трябва да бъдат изпълнени, коментира Меркел.

Заев от своя страна отбеляза, че македонците имат възможност на 30 септември да гласуват дали искат да бъдат част от ЕС и НАТО, за което се изисква приемане на споразумението с Гърция.

Германският канцлер излезе с ясно послание: "Не стойте в домовете си на 30 септември, на този исторически ден. Възползвайте се от възможността и заявете ясно какво бъдеще желаете".

Снимка 377159

Източник: ЕПА

Македонският премиер благодари за откритата подкрепа на Германия.

Меркел заяви, че няма да се срещне с президента Георге Иванов, но ще проведе среща с лидера на опозицията.