Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви, че Европейският съюз ще увеличи митата върху автомобилите, внасяни от САЩ, ако администрацията във Вашингтон първа предприеме стъпка в тази посока.

В интервю за германската обществена телевизия ZDF той все пак изрази надежда, че предварителното споразумение, което той постигна с президента Доналд Тръмп, ще доведе до по-благоприятно решение.

ЕС и САЩ постигнаха пробив за митата
Обновена

ЕС и САЩ постигнаха пробив за митата

Юнкер с позиция за енергетиката

Юнкер посети САЩ миналия месец, където двамата лидери заявиха, че ще работят за премахване на митата и други бариери и субсидии в индустрията, макар че не засегнаха въпроса с автомобилите.

Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом вчера обеща, че Европейският съюз ще анулира всички промишлени мита, включително за автомобилния пазар, ако успее да постигне споразумение с партньорите отвъд океана. Тя допълни, че има възможност за доставки на втечнен природен газ от САЩ за Европа и че в рамките на една година може да се постигне широко споразумение.

По-рано Тръмп заяви в интервю за "Блумбърг", че предложението на ЕС да се откаже от мита върху вноса на американски автомобили не е достатъчно.

"Не е достатъчно. Техните потребители са свикнали да купуват техните коли, а не нашите", каза Тръмп.