Президентът Юшченко направи последните си препоръки за съставянето на „оранжевото" правителство и гласуването му във Върховната рада на Украйна. Трябва да се гласува кандидатурата на Юлия Тимошенко за поста министър-председател.
 

Президентът Юшченко се срещна с лидерите на коалицията и говорителя на парламента Арсений Яценюк, съобщава пресслужбата на президентството.


Юшченко е изразил надежда, че заседанието на парламента ще протече в съответствие с регламентите и ще има продуктивен характер. Президентът е подчертал важността на ефективното сътрудничество между коалицията и опозицията.

На срещата са обсъдени също кандидатурите за министър на външните работи и министър на отбраната, които според закона на Украйна се внасят за утвърждаване в парламента от президента.

Междувременно председателят на парламентарната фракция Партия на регионите и бивш премиер Янукович бе отново избран на лидер на фракцията си.

Припомняме, 228 депутати от Блока на Юлия Тимошенко и от партията „Наша Украйна", подкрепяща президента Виктор Юшченко, подписаха коалиционно споразумение след спечелването на изборите от страна на техните партии.