Южен Судан заяви в петък, че дългоочакваните избори ще бъдат отложени с още две години, като по този начин отново се удължава преходният период, договорен в мирното споразумение.

Гражданите чакат да изберат своите лидери, откакто страната постигна трудно извоюваната си независимост от Судан през 2011 г., като най-новата държава в света все още е преследвана от насилие, бедност и политически борби, коментира АФП.

Въпреки че мирно споразумение преди шест години сложи край на гражданската война между президента Салва Киир и неговия ожесточен съперник, вицепрезидента Риек Мачар, враждата между двамата многократно забавяше прехода, който трябваше да проправи пътя към бъдещи избори.

Президентството "обяви удължаването на преходния период в страната с две години, както и отлагането на изборите, които първоначално бяха насрочени за декември 2024 г., за 22 декември 2026 г.", съобщи офисът на Киир в публикация във Facebook късно в петък.

В изявлението министърът по въпросите на кабинета Мартин Елиа Ломуро заяви, че удължаването е "в отговор на препоръките както на изборните институции, така и на сектора за сигурност".

"Не изпълнихме всички задачи, които са от решаващо значение за провеждането на изборите през декември 2024 г.", заяви Ломуро пред репортери в петък вечерта.

Ключовите разпоредби на преходното споразумение остават неизпълнени - включително създаването на национална конституция и обединяването на съперничещите си сили на Киир и Мачар - което кара международната общност да бъде все по-раздразнена.

Около 40 души загинаха при сблъсъци на границата между Судан и Южен Судан

Около 40 души загинаха при сблъсъци на границата между Судан и Южен Судан

Район, богат на петрол, е оспорван от двете страни

По-рано тази година генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова страните да предприемат "спешни стъпки", за да се даде възможност за провеждане на изборите, докато мисията на ООН в Южен Судан (UNMISS) предупреди за липсата на необходимата "техническа, правна и оперативна експертиза" за провеждане на гласуването през декември.

Острата липса на финансиране - въпреки богатите петролни залежи на блокираната от сушата държава - допълнително спъва усилията, като органи като Националната избирателна комисия все още не са напълно функциониращи.

Около 1,4 милиона деца страдат от недохранване в Южен Судан

Около 1,4 милиона деца страдат от недохранване в Южен Судан

Страната се люшка от криза в криза

Южен Судан е прекарал почти половината от живота си в състояние на война и продължава да бъде разтърсван от изблици на политически мотивирано етническо насилие.

Около 400 000 души загинаха, а милиони бяха разселени по време на гражданската война, преди Киир и Мачар да подпишат мирно споразумение през 2018 г. и да сформират правителство на единството.

Установиха още близо 400 хил. жертви в гражданската война в Южен Судан

Установиха още близо 400 хил. жертви в гражданската война в Южен Судан

Конфликтът прогони от домовете им повече от 2 млн. души

Оттогава насам страната се бори с наводнения, глад, насилие и политически препирни, тъй като обещанията на мирното споразумение не се сбъдват.

По-рано този месец хуманитарната агенция на ООН предупреди, че повече от 700 000 души са били засегнати от наводненията, като помощта не успява да посрещне много от нуждаещите се.

Наложиха оръжейно ембарго на Южен Судан

Наложиха оръжейно ембарго на Южен Судан

Опит за спиране на гражданската война

Въпреки изобилните петролни ресурси, ширещата се корупция доведе до обедняване на страната, като управляващият елит е обвиняван в разхищение на държавната хазна.

Износът на петрол представлява около 90 % от националния доход, но правителството е лишено от тези жизненоважни приходи, след като през февруари в обхванатия от война Судан беше повреден тръбопровод, по който се доставя петрол от Южен Судан.