Посланикът на САЩ в Южна Африка Рубен Бриджити се e извинил и заявил, че е прекрачил границата. Той е направил това по време на брифинг, съобщава южноафриканското издание TimesLIVE.

Той направи това, след като отделът за международни отношения и сътрудничество в петък изрази крайното недоволство на правителството от поведението и изявленията на Бриджити.

Припомняме, че Бриджити обвинил властите на тази страна, че доставят боеприпаси на Русия. 

Американският дипломат каза, че боеприпасите са били натоварени на борда на руски кораб, който е акостирал във военноморската база в Кейптаун миналия декември.

САЩ обвиняват Южна Африка, че доставя боеприпаси на Русия

САЩ обвиняват Южна Африка, че доставя боеприпаси на Русия

Изявление на американския посланик в Претория

След това президентът Сирил Рамафоса обяви, че правителството ще започне независимо разследване, за да провери тези твърдения.

Южна Африка е известна в световен мащаб с един от най-строгите процеси при продажба на оръжие на други страни, се казва в изявлението на властите.

По-рано беше съобщено, че южноафриканските власти се опитват да убедят Кремъл да се откаже от идеята за посещение на президента Владимир Путин на срещата на върха на БРИКС, която ще се проведе в Южна Африка през лятото.

Причината е заповедта за арест на руския президент, издадена от Международния наказателен съд (МНС) в Хага по обвинения във военни престъпления, извършени в Украйна. Република Южна Африка е страна, признала МНС и следва да арестува Путин, ако той попадне на нейна територия.