Южна Корея е привикала представител на посолството на Русия в Сеул, за да протестира относно нахълтването на два руски военни самолета във въздушното пространство на страната, като е настояла това да не се повтаря, съобщава "Ройтерс".

Властите на Южна Корея обявиха вчера, че са вдигнали по спешност военни самолети, за да пресрещнат два руски бомбардировача, които са летели през зоната на нейната противовъздушна отбрана цели четири пъти.

Южна Корея вдига изтребители срещу два руски бомбардировача

Южна Корея вдига изтребители срещу два руски бомбардировача

Прекарали няколко часа във въздушното пространство на страната

Южнокорейското външно министерство е привикало високопоставен руски дипломат и "изрази съжаление и настоя инцидентът да не се повтаря".

Военното министерство на Южна Корея от своя страна е привикало руското военно аташе и е връчило протестна нота относно нахълтването на руските бомбардировачи.

"Навлизането на руски военни самолети никога няма да помогне за стабилизирането на Корейския полуостров, както и на Североизточна Азия, като възможността за сблъсък във въздуха не може да бъде изключена", предупреждават в изявление от военното министерство в Сеул.

Руското военно министерство заяви вчера, че два руски бомбардировача Ту-95, придружавани от изтребители Су-35 са прелетели над международните води на Японско море, Жълто море и източната част на Тихия океан.

Руските военни посочиха, че бомбардировачите са били пресрещнати от корейски изтребители Ф-15 и Ф-16 и японски военни самолети F-2A "на някои етапи от маршрута".