Южна Корея обяви, че подготвя план, с който да отговори на евентуална военна атака на Северна Корея.

Това съобщи южнокорейската информационна агенция Йонхап, цитирана от Ройтерс. Агенцията допълва, че страната е готова да отговори на действията на северната си съседка, ако тя атакува военните кораби на Южна Корея в спорните води около западния бряг.

Планът включва военни действия по суша, въздух и вода. Ройтерс припомня, че в края на май Южна Корея повиши нивото на военна заплаха, след КНДР извърши успешен ядрен тест.

Вчера стана ясно, че САЩ ще засилят санкциите срещу Северна Корея, отделно от онези, които ООН вече приложи заради нарушените резолюции.

Междувременно президентът на Южна Корея Ли Мюн-бак заяви, че страната му разполага със сигурна защита и няма причина за страхове сред населението. Не трябва да има никакво съмнение, че компромис срещу това, което заплашва нашето население и сигурност, няма да има, заяви той.

В същото време държавната информационна агенция на Северна Корея предупреди за нови „решителни действия" срещу Юга, като я обвини за инициатор за нарастване на военното напрежение. Южна Корея не трябва да предприема никакви рисковани стъпки, се посочва още в съобщението.

Всеки, който извърши каквото и да е било провокация ще срещне решителен отговор, се казва още в позицията на властите, които предупреждават и за „сериозни наказания" на тези, които все пак предприемат подобни действия.