Южна Корея и САЩ се опитват да постигнат съгласие по целите на предстоящите съвместни военни маневри, които не бяха да бъдат проведени по-рано поради пандемията, съобщават "Йонхап" и ТАСС.

Южна Корея настоява за провеждане на учения за оценка на бойната готовност на въоръжените сили с цел прехвърляне на възможността за оперативен контрол над тях във военно време от Вашингтон на Сеул. В момента Южна Корея има възможност да командва войските си само в мирно време.

Американските военни от своя страна твърдят, че предстоящите учения трябва да заменят пролетните маневри, които бяха отменени заради коронавируса, които традиционно са насочени към повишаване на съвместната отбранителна способност на войските на двете страни.

Обикновено военните маневри на двете страни се извършват два пъти годишно, за да се практикува отбранителна тактика. Във връзка със ситуацията с коронавируса, предвидените за пролетта учения не се проведоха и бяха отложени за неопределено време. Според висши служители САЩ и Република Корея обсъждат възможността за съвместни маневри през август.

Еспър притисна Южна Корея: Богата държава е, може и трябва да плаща повече

Еспър притисна Южна Корея: Богата държава е, може и трябва да плаща повече

За поддържане на 28 500 американски военни в Южна Корея

След войната в Корея от 1950-1953 г. Южна Корея прехвърля контрола на войските си на САЩ, за да осигури отбраната на страната в случай на внезапно нахлуване на противника. 

Едва през 1994 г. Сеул получава правото да командва въоръжените си сили в мирно време. В същото време Вашингтон все още има възможност за оперативно командване и контрол на южнокорейските войски в случай на въоръжен конфликт.

Според някои анализатори прехвърлянето на пълен оперативен контрол върху войските на Южна Корея може да стане през 2022 г., но с одобрението на САЩ.

Вашингтон и Сеул отново не договориха пари за американските войски в Южна Корея

Вашингтон и Сеул отново не договориха пари за американските войски в Южна Корея

САЩ иска с $1 млрд. по-малко, но и $4 млрд. са много според Южна Корея