Решението на Китай да прекрати издаването на краткосрочни визи за пътуващи от Южна Корея е "достойно за съжаление". Това заяви южнокорейският външен министър Пак Джин, цитиран от "Ройтерс".

Този ход беше обявен във вторник от китайското посолство в Южна Корея като първа ответна мярка на Пекин срещу страни, които налагат COVID ограничения спрямо китайски пътници.

Дълбоко съжалявам, че Китай предприе такава контрамярка, като спря изцяло издаването на краткосрочни визи, посочи Парк на брифинг и добави, че Южна Корея все още издава визи на китайски посетители за неотложни бизнес или хуманитарни посещения.

Миналата седмица Южна Корея въведе задължителен PCR тест за пристигащите от Китай, като така се присъедини към нарастващ списък от държави, които налагат COVID ограничения на фона на нарастващата загриженост относно увеличението на случаите на заразени, след като Китай прекрати своята строга политика за "нулев COVID".

Китай спира да издава визи на пътуващи от Япония

Китай спира да издава визи на пътуващи от Япония

Контрамерки на Пекин заради COVID ограниченията

Пристигащите трябва да предоставят отрицателен резултат от PCR тест, направен до 48 часа преди пътуването си, или бърз антигенен тест, направен в рамките на 24 часа.

Някои китайски туристи се оплакаха от ограниченията, но според Южна Корея те не са дискриминационни.

"Всички китайски и чуждестранни пътници, идващи в Южна Корея от Китай, подлежат на най-новите мерки и няма дискриминация въз основа на националност", увериха от Корейската агенция за контрол и превенция на заболяванията.

Тя определи мерките като "неизбежни" и "временни".

Парк призова Пекин да вземе решения за карантина въз основа на научни и обективни причини, като добави, че Сеул ще преразгледа мерките си в зависимост от ситуацията с коронавируса в Китай.

"Не мисля, че е желателно тези мерки да имат някакво негативно въздействие върху отношенията Южна Корея - Китай. Ще поддържаме нашата научно обоснована, обективна позиция по отношение на карантинните мерки", подчерта той.

Напрежение между Китай и Южна Корея заради COVID-ограниченията

Напрежение между Китай и Южна Корея заради COVID-ограниченията

Пекин недоволства срещу въвеждането на ограничения за пътуващите от Китай

От своя страна Япония също повдигна възражение срещу решението на Китай да спре издаването на визи за японски граждани и поиска то да бъде отменено.

Главният секретар на кабинета Хирокадзу Мацуно определи този ход като отмъщение, а не като мярка за обществено здраве.

Жалко е, че Китай едностранно предприе действия за спиране на визовия режим по причини, различни от стъпки за противодействие на коронавируса, отбеляза той.

Външният министър на Япония Йошимаса Хаяши също осъди решението на Китай и заяви, че Токио е протестирал по дипломатически канали.

Налагането на ограничения за издаването на визи по причини, различни от мерките за противодействие на COVID-19, е "изключително жалко", посочи той.

Относно по-строгия граничен контрол на Япония за китайски посетители, Хаяши заяви: "Мерките са въведени така, че да възпрепятстват възможно най-малко глобалното движение на хора".

СЗО поиска реални данни от Китай за ситуацията с COVID-19

СЗО поиска реални данни от Китай за ситуацията с COVID-19

Нарастват опасенията за бързото разпространение на вируса в страната