Китай спря издаването на визи на пътуващи от Япония, съобщава "Киодо".

До този ход се стигна, след като Пекин заплаши да предприеме контрамерки срещу страните, въвели по-строги ограничения за влизане на пътници от Китай заради ситуацията с коронавируса.

Спирането на издаване на визи, за което бяха уведомени туристическите агенции в Япония, дойде, след като по-рано през деня китайското посолство в Южна Корея обяви, че подобни мерки ще бъдат въведени и за южнокорейски посетители, "докато не бъдат премахнати дискриминационните ограничения за влизане срещу Китай".

Говорителят на китайското външно министерство Уанг Уенбин заяви, че Китай "твърдо се противопоставя на дискриминационните ограничения за влизане в разрез с научните факти", които бяха приети от няколко страни, поради което страната му предприема реципрочни мерки.

Япония затяга граничния контрол за влизащи от Китай заради COVID-19

Япония затяга граничния контрол за влизащи от Китай заради COVID-19

Токио следва примера на други страни

Той призова съответните страни да не се възползват от възможността да се "включат в политическа манипулация" и "да повлияят на нормалния обмен на персонал и сътрудничество" между Китай и тези държави.

Освен Япония и Южна Корея, няколко други държави, включително Съединените щати, Великобритания, Франция, Италия и Испания, също засилиха граничния контрол за пътници от Китай.

Тъй като в неделя Пекин отвори отново границите си и премахна карантината, Япония затегна допълнително граничния си контрол за пътници от континентален Китай, като вече ще изисква отрицателен тест за COVID-19 преди заминаване заради скока на случаите на вируса в съседната страна.

От четвъртък Япония ще включи и пътниците, летящи директно от Макао, към правилата за влизане от Китай.

Германия ще изисква бърз COVID тест за пристигащите от Китай

Германия ще изисква бърз COVID тест за пристигащите от Китай

В съответствие с общите препоръки за ЕС