Президентската канцелария на Южна Корея заяви в четвъртък, че ходът на страната да установи дипломатически отношения с Куба ще нанесе политически и психологически удар на съперникa Северна Корея, чиято дипломатическа опора до голяма степен зависи от малък брой съюзници от Студената война, съобщава АП.

Коментарите последваха съобщението на външното министерство на Южна Корея в сряда вечерта, че се е съгласило да отвори отношения на ниво посланик с Куба след среща между техните представители в ООН в Ню Йорк.

Севернокорейските държавни медии все още не са коментирали споразумението между Южна Корея и Куба.

Високопоставен южнокорейски президентски служител, говорейки пред репортери в Сеул, отбеляза, че Северна Корея традиционно описва отношенията си с Куба като братски връзки.

Служителят, който говори при условие за анонимност по време на брифинг, според правилата на отдела, каза, че правителството на президента Юн Сук Йол е работило активно за установяване на връзки с Куба, но че Куба първоначално се е колебала поради отношенията си със Севера Корея.

Куба поддържа близки отношения със Северна Корея от 60-те години на миналия век и има посолство в Пхенян.

"Отварянето на дипломатически връзки с Куба е кулминацията на нашите усилия да разширим нашата дипломация към нации, които са били част от социалистическия блок, включително страни, които са приятелски настроени към Северна Корея", каза южнокорейският служител. "Това ясно показва къде е основният прилив в потока на историята, а също и кой е въвлечен в този основен прилив."

Служителят каза, че Южна Корея е информирала Съединените щати предварително за решението си да отвори отношения с Куба. В момента САЩ поддържат икономическо ембарго на Куба, което беше наложено за първи път през 60-те години на миналия век, след революцията, водена от Фидел Кастро, и национализацията на имоти, принадлежащи на граждани и корпорации на САЩ.

Южна Корея установи дипломатически отношения със стар приятел на Севера

Южна Корея установи дипломатически отношения със стар приятел на Севера

Губи ли Пхенян идеологически съюзник?

Припомняме, че Куба продължава да поддържа близки отношения със Северна Корея, които бяха създадени през 1960 г., като споделената им социалистическа идеология и враждебността им към Съединените щати ги свързаха. Куба има посолство в Пхенян.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун нарече покойния кубински лидер Фидел Кастро съратник, според севернокорейските държавни медии. Северна Корея обяви тридневен официален траур през 2016 г., когато Кастро почина на 90 години.

Новите дипломатически връзки между Сеул и Хавана бележат важен обрат за Южна Корея в усилията ѝ да засили своята дипломация в региона на Латинска Америка.

Напрежението на Корейския полуостров е в най-високата си точка от години, след като през последните месеци Ким предизвика демонстрации на севернокорейски оръжия и отправи провокативни заплахи за ядрен конфликт към съперниците. В парламентарна реч миналия месец Ким заяви, че Северна Корея се отказва от дългосрочната си цел за помирение с Южна Корея и заплаши да унищожи Юга с ядрени оръжия, ако бъде провокиран.