Южна Корея отчете рекордните 3292 нови случая на COVID-19, съобщи Корейската агенция за контрол и превенция на заболяванията (KDCA) в четвъртък. Това се случва,  докато страната преминава към първата фаза на своя "живот с COVID-19" с разхлабени ограничения, предаде "Ройтерс".

Длъжностни лица и експерти прогнозираха ръст на случаите, след като много ограничения за социално дистанциране бяха премахнати по-рано този месец, след като страната надмина целта си да ваксинира 70% от своите 52 милиона души. Повече от 78,5% вече са напълно ваксинирани, като сред тях повече от 90% са пълнолетни лица.

Увеличаването на по-тежките случаи се дължи и на отслабващите ефекти на ваксините срещу коронавирус, предоставени на уязвими групи като възрастните хора по-рано в процеса, което води до увеличаване на внезапните инфекции.

Южна Корея ще удължи COVID мерките с 2 седмици

Южна Корея ще удължи COVID мерките с 2 седмици

Мерките са взети от Сеул

Към четвъртък бяха регистрирани 506 тежки случая, малко по-ниски от рекордните 522, съобщени ден преди това. За да се смекчи този скок, от KDCA заявиха в сряда, че е решено да се съкрати интервалът на дозиране за бустерни ваксини за хора на 60 или повече години и тези, които живеят или работят в старчески домове и други уязвими съоръжения до четири месеца.

Болничните легла се запълват бързо в по-голямата част на Сеул, като към сряда остават налични само около 30% от отделенията за интензивно лечение.

Припомняме, че към края на септември страната отчете на 3 000 новозаразени за първи път от началото на пандемията.

Южна Корея регистрира нов рекорд за заразени с COVID-19

Южна Корея регистрира нов рекорд за заразени с COVID-19

През последните 24 часа в страната са регистрирани 1 842 заразени