Само един човек в южнокорейско проучване с над 3000 души показа неутрализиращи антитела срещу новия коронавирус, съобщиха здравните власти в четвъртък, като посочват, че вирусът не се е разпространил широко в общността, съобщава "Ройтерс". 

Въпреки че представителната извадка е малка, се смята, че това е надежден индикатор за нисък процент на зараза сред 51 милиона души в дадена страна, което се счита за успех.

"Резултатите показват, че всеки гражданин е взел активно участие в тежкото социално дистанциране", коментира заместник-директорът на Корейските центрове за болести и превенция (KCDC) Куон Жун-уук.

В определен момент Южна Корея имаше най-сериозното огнище на коронавирус извън Китай. Те отчетоха 13 293 случая и 287 смъртни случая и се справиха с пандемията без пълно блокиране на икономиката. Приписват успеха си на широко тестване и стриктно социално дистанциране.

Тестовете за антитела, или серология, показват дали човек е бил изложен на вируса. От 1555 души тествани в цялата страна между 21 април и 19 юни, нито един не показва антитела. Открит е един човек с неутрализиращи антитела от друга проба от 1500 души, тествана в края на май в столицата Сеул.

Подобно тестване показа, че процентите варират от 0,1% в Токио до 17% в Лондон и 5% в Испания, каза той.

KCDC планира да разшири тестовете до 3 300 души на всеки два месеца и да включи региони, силно засегнати от вируса, като град Тегу, който беше най-голямото огнище на Южна Корея.

Надявахме се проучването да предложи поглед върху нивото на стаден имунитет и безсимптомните инфекции, посочва KCDC.

Въпреки успеха си, Южна Корея се бори с малки, но постоянни групи от инфектирани, с 50 нови случая, съобщени в сряда.

Стадният имунитет е нереалистичен: 5% в Испания с антитела срещу коронавируса

Стадният имунитет е нереалистичен: 5% в Испания с антитела срещу коронавируса

Те потвърждават откритията от първите фази на изследването