По време на преговорите в Панминчжон със севернокорейски високопоставени военни в четвъртък от Южна Корея са предложили на Северна Корея да премести далекобойната артилерия от границата за намаляване на напрежението, съобщиха от агенция Ренхап, позовавайки се на анонимен източник, информира РИА Новости.

Южнокорейската делегация, която бе водена от ген.-майор Ким До Гюн, предложи на Северна Корея да отведе далекобойната артилерия на разстояние 30-40 км от демаркационната линия.

Русия настоя: Санкциите на Съвета за сигурност срещу Северна Корея да се коригират

Русия настоя: Санкциите на Съвета за сигурност срещу Северна Корея да се коригират

След като напрежението на Корейския полуостров намаля

"Ние предадохме на Севера нашата позиция за това, че в светлината на консултациите между Северна Корея и САЩ по въпросите на денуклеаризацията сме длъжни да вземем мерки за смекчаване напрежението по пътя на практическите заплахи. Известно ми е, че Югът предложи на Севера да премести артилерията, която заплашва Сеул, по-дълбоко в тила", заяви източникът.

Според южнокорейски данни, Северна Корея има 14 000 артилерийски оръдия, в това число 5,5 000 ракетни пускови установки, голяма част от които са разположени близо до границата с Южна Корея.

КНДР и Република Корея с първи преговори на ниво генерали от 2007 г.

КНДР и Република Корея с първи преговори на ниво генерали от 2007 г.

Ще обсъдят намаляване на напрежението по границата

В разпореждане на КНДР са 170-мм самоходни гаубици и ракетни установки с 240-мм снаряди, достигащи до Сеул и прилежащите райони.

Ракетните установки с 300-мм оръдия застрашават военноморската база на САЩ в Пхентак в провинция Кенгидо и щаб-квартирата на южнокорейската армия, флота и ВВС в град Керен в провинция Чхунчхон-Намдо.

В четвъртък бяха първите от 11 години на преговори между военните делегации на Южна Корея и КНДР. Делегацията на КНДР бе водена от ген.-лейтенант Ан Ик Сан.

Тръмп обяви: Вече няма ядрена заплаха от Северна Корея - спете спокойно

Тръмп обяви: Вече няма ядрена заплаха от Северна Корея - спете спокойно

Сега всички могат да се чувстват по-сигурно от деня, в който встъпих в длъжност

От страна на Южна Корея в преговорите участват петима, начело с ген.-майор Ким До Гюн.

Страните обсъдиха начина за намаляване на напрежението на Корейския полуостров в плана на реализация на договореностите на Пханмунджомската декларация, която лидерите на двете страни подписаха на 27 април.