Северна Корея наруши споразумението за примирие с Южна Корея този месец, когато севернокорейски войници простреляха и раниха севернокорейски войник, докато той успешно избяга през границата, като не трябва да го прави отново. За това настоя военният министър на Южна Корея, цитиран от "Ройтерс".

Беглецът, севернокорейски войник, идентифициран само с фамилното си име - О, беше тежко ранен, но вече се възстановява в болница в Южна Корея.

КНДР укрепва част от границата с Южна Корея заради дезертиралия войник

КНДР укрепва част от границата с Южна Корея заради дезертиралия войник

Бягството е голям пропаганден успех за Южна Корея

Инцидентът идва в момент на засилено напрежение между Северна Корея и международната общност заради нейната програма за ядрени оръжия, но Северна Корея не реагира публично на бягството през чувствителната граница.

Южнокорейският министър на отбраната Сон Йон-му изказа предупреждението си към Северна Корея по време на посещение на границата, където похвали южнокорейските войници в Съвместната зона за сигурност в т. нар. "Село на примирието" Панмуньом, в Демилитаризираната зона, за спасяването на избягалия войник.

Севернокорейски граничари за кратко прекосиха границата с Южна Корея в преследване на беглеца на 13 ноември, показа видео, публикувано от командването на ООН в Сеул, което е нарушение на споразумението за спиране на огъня между Севера и Юга в края на Корейската война от 1950-1953 г.

"Стрелбата към Юга по бягащ човек, това е нарушение на споразумението за примирие", подчерта Сон, добавяйки: "Прекосяването на военната демаркационна линия - нарушение. Носенето на автоматични оръжия (в Съвместната зона за сигурност) - още едно нарушение."

Северна Корея отстрани граничарите след бягството на войника

Северна Корея отстрани граничарите след бягството на войника

КНДР временно е затворила мост, по който беглецът шофираше военен джип

"Северна Корея трябва да бъде информирана, че подобно нещо никога не трябва да се случва отново", предупреди още южнокорейският военен министър.

След бягството на войника, Северна Корея отстрани граничарите, разположени там и участвали в стрелбата. Севернокорейски войници са укрепили част от района с цел блокиране на други опити за бягство, копаейки окопи и засаждайки дървета.

Докато Сон е говорел на 10 метра от дърветата, които севернокорейските войници са засадили, четирима севернокорейски войници са били забелязани да слушат внимателно.