Южна Корея е привикала посланика на Япония, за да протестира срещу решението за премахването на специалния търговски статут на Сеул, което влиза в сила от днес, в контекста на задълбочаващата се политическа и икономическа вражда между двете страни, съобщава "Ройтерс".

Япония извади Южна Корея от т. нар. "бял списък" на предпочитаните търговски партньори по-рано този месец, което може да означава повече документи и проверки на място за някои японски износители и потенциално забавени доставки на редица стоки.

Южна Корея къса договора за споделяне на разузнавателна информация с Япония

Южна Корея къса договора за споделяне на разузнавателна информация с Япония

На фона на засилващ се спор във връзка с историята и търговията

Този ход накара Южна Корея да извади Япония от своя списък с предпочитани търговски партньори и да скъса договора за споделяне на разузнавателна информация между двете страни.

Южна Корея е привикала посланика на Япония, за да му връчи официална жалба и да изиска решението за "белия списък" да бъде ревизирано, уточни служител от южнокорейското външно ведомство.

Отношенията между двете страни се влошиха в края на миналата година, след като Върховният съд на Южна Корея постанови изплащането на компенсации на някои корейци, принудени да работят в японски фирми по време на окупацията на Корея от Япония в периода 1910-1945 година.

Ескалиращият спор предизвика тревога у САЩ във връзка с тристранното сътрудничество в областта на сигурността с двата им най-близки съюзника в региона пред нарастващите ядрени и ракетни дейности на Северна Корея.

Мун Дже-ин подаде ръка и предложи Южна Корея и Япония да спрат търговския спор

Мун Дже-ин подаде ръка и предложи Южна Корея и Япония да спрат търговския спор

Призовава Вашингтон и Пхенян към ядрени преговори възможно най-скоро