Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин подаде ръка на Япония да прекратят продължаващия търговски спор, като заяви, че Сеул с радост ще се присъедини, ако Токио иска да говори, съобщава АП.

В реч по национална телевизионна той омаловажава заплахата от скорошните ракетни тестове на Северна Корея и изразява надежда, че Вашингтон и Пхенян скоро ще възобновят ядрените преговори.

"Ако една страна въоръжава даден сектор, в който има сравнително предимство, редът на мирната и свободна търговия неизбежно страда. Страна, която първа постигна ръст, не трябва да изхвърля стълбата, докато други вървят по нейните стъпки", коментира Мун във връзка с Япония.

"Ако Япония по-добре късно отколкото никога избере пътя на диалога и сътрудничеството, ние с удоволствие ще си стиснем ръцете", допълва той.

Сеул отвръща на удара - изключва Япония от "белия си списък"

Сеул отвръща на удара - изключва Япония от "белия си списък"

От септември Токио губи търговските си преференции при износа

Речта на Мун на церемония по повод 74-та годишнина от освобождението на Корея от японско управление в края на Втората световна война е на фона на засилен гняв в обществото заради последните действия на Токио за налагане на търговски ограничения на Южна Корея.

Сеул обвини Токио, че се прицелва в икономиката им, зависима от износа, за да отмъсти на съдебните решения в Южна Корея, призоваващи японските компании да предложат обезщетения на южнокорейците, принудени да работят по време на Втората световна война.

Мерките на Токио разгневиха Южна Корея, където мнозина все още негодуват заради безмилостното колониално управление на Япония от 1910 до 1945 година. Има опасения, че националистически призиви на правителството за единство позволяват на обществения гняв към Япония да достигне опасни нива.

Въпреки това се очакваше десетки хиляди да се присъединят към анти-японски протести, планирани за четвъртък, включително вечерно бдение със свещи близо до президентския дворец на Сеул. Хиляди протестиращи с дъждобрани, тръгнаха в проливен дъжд към японското посолство в Сеул. Те носеха надписи "Извинете се за военни престъпления" и "Обезщетете ни за принудителната работа".

Японският император се извини за жестокостите от Втората световна война

Японският император се извини за жестокостите от Втората световна война

Абе не се извинява, но обещава нова ера на мир и решения за глобални проблеми

"Има много, което искам да кажа, но не мога", коментира емоционално Лий Чун-сик, 95-годишен, единственият оцелял сред четиримата ищци, спечелил дело за обезщетение миналия октомври срещу японската компания Nippon Steel & Sumitomo Metal Corp., десетилетия след като е принуден да работи в стоманодобивните предприятия на компанията по време на Втората световна война. Лий благодари на участниците.

Търговският спор е в момент когато отношенията на Южна Корея със Северна Корея се влошават. Пхенян игнорира призивите на Сеул за диалог и през последните седмици тестът нови ракети с малък обсег, които потенциално заплашват Юга.

Според експерти последните изстрелвания на Север са насочени към стимулиране на ядрени преговори със САЩ и натиск върху Сеул да договори големи отстъпки от Вашингтон от името на КНДР.

"Въпреки поредицата от тревожни действия, предприети от Северна Корея наскоро, инерцията за диалог остава непоклатима", коментира Мун Дже-ин и призова за нови преговори между Кореите и САЩ "възможно най-скоро"

Северна Корея: Ракети на САЩ в Азия са безразсъден акт на ескалация на напрежение

Северна Корея: Ракети на САЩ в Азия са безразсъден акт на ескалация на напрежение

"Стратегията на САЩ е да поддържат надмощие, а не да предпазват от нечия заплаха"