Всеки ход на САЩ за поставяне на нови ракети със среден обсег на действие в Южна Корея може да предизвика "нова студена война" и ескалираща надпревара с въоръжаване в региона, заявиха в сряда държавните медии на Северна Корея, цитирани от "Ройтерс".

Този месец американският министър на отбраната Марк Еспер заяви, че подкрепя поставянето на ракети със среден обсег в Азия, ден след като САЩ се оттеглиха от договора с Русия.

"САЩ посочи, че сега проучва план за разполагане на ракети със среден обсег на земя-земя в азиатския регион и Южна Корея е посочена като място за разполагане", допълва държавната агенция KCNA на КНДР.

САЩ продължава дипломатическите совалки за ракети със среден обсег в Азия

САЩ продължава дипломатическите совалки за ракети със среден обсег в Азия

Но страните сами ще решават дали да ги сложат

"Това е безразсъден акт на ескалация на регионалното напрежение, акт, който може да предизвика нова Студената война и гонка за въоръжаване в региона на Далечния Изток, за да се разгърнат нови нападателни оръжия в Южна Корея", допълва севернокорейската медия.

Високопоставени американски служители твърдят, че всяко разполагане на такива оръжия би отнело години.

Министерството на отбраната на Южна Корея коментира, че не е имало обсъждане за поставяне на американски ракети със среден обсег в страната и не е имало и намерение да се разглежда такава идея.

Северна Корея критикува и скорошни стъпки за подобряване на военни обекти в Южна Корея, където са разположени американските системи за защита THAAD, които са проектирани да прехващат балистични ракети.

Ким Чен-ун: Новите ракетни изпитания са предупреждение към САЩ и Южна Корея

Ким Чен-ун: Новите ракетни изпитания са предупреждение към САЩ и Южна Корея

Разузнавателните служби на САЩ и Южна Корея вярват, че КНДР е изпитала версия на руската балистична ракета "Искандер"

"Сериозен факт е, че разполагането на THAAD е в съответствие със стратегията на САЩ да разполага с големи сили и да поддържа надмощие в Североизточна Азия, а не да "предпазва" Южна Корея от нечия "заплаха", допълват от КНДР.

През последните седмици Северна Корея проведе серия ракетни тестове, които определя като протест срещу военно натрупване в Южна Корея, както и срещу съвместните военни учения на южнокорейските и американските войски, разположени на полуострова.

Изстрелванията усложняват опитите за възобновяване на преговорите между преговарящите от САЩ и Северна Корея относно бъдещето на ядрените оръжия и програмите за балистични ракети на страната, които предизвикаха санкции на Съвета за сигурност на ООН.

В статията се подчертава още, че "ако Сеул завърши разполагането на ракети THAAD и ракети със среден обсег, Южна Корея ще се превърне в плацдарм за ядрен удар върху КНДР и цел за атака на съседни държави, които не са съгласни с ролята на САЩ като световен хегемон".

Ким Чен-ун останал "много доволен" от ракетните изпитания

Ким Чен-ун останал "много доволен" от ракетните изпитания

Била е изпробвана напълно нова оръжейна система