От Южна Осетия заявяват, че осъждане трябва да получи и този, който е въоръжавал Грузия.

Президентът на непризнатата все още от международното общество република Южна Осетия Едуард Койкота иска в доклада на Европейската комисия, разследваща миналогодишната война, да бъде включена и констатация и съответно осъждане и за този, който е въоръжавал Грузия, за да има възможността да стане агресор.

Самият Койкота определя отношението си към доклада, публикуван вчера, като двояко. Това според него е доста закъсняла оценка, но повечето членове от комисията са подходили принципно към много от въпросите, стигайки до извода, че именно президентът на Грузия е започнал войната и именно той е непосредствения виновник за събития от август 2008 година.

Михаил Саакашвили - международен углавен престъпник, и колкото по-бързо международното общество осъди този човек за разпалването на войната и геноцида над осетинския народ, толкова по-бързо ще настъпи мир в Кавказ", заявява Едуард Койкота.

Той заявява още, че политиката на двойните стандарти все още е в сила.
„Все още се чуват градове, които обвиняват Русия, Южна Осетия и Абхазия, че не допускаме на своя територия европейски наблюдатели.

По думите на Койкота Европа и европейските неправителствени организации трябва да си направят сериозния извод и че бездействие им е способствало за началото на конфликта.

"Тяхното мълчаливо съгласие подтикна ръководството на Грузия да тръгне по пътя на войната срещу Южна Осетия.
До агресия доведе и тяхното престъпно участие във въоръжаването на Грузия", подчертава Едуард Койкота и допълва, че опитите да се прехвърли отговорността на Русия и двете млади републики не са успешни.

"Както те (авторите на доклада на ЕК) официално заявиха кой е започнал войната, така трябва да осъдят и тези, които са въоръжавали агресора. Безнаказаността поражда още по-страшни престъпления", посочва Едуард Койкота.