Южнокорейският президент Мун Дже-Ин похвали участието на Русия в Зимните олимпийски игри, заявявайки, че "направихте олимпиадата по-добра", въпреки призивите на някои спортисти и анти-допинг агенции да се забрани на руснаците да се състезават, съобщава "Ройтерс".

Русия е обвинявана за системен допинг, което Москва отрича, а Международният олимпийски комитет - МОК реши да им позволи да се състезават като неутрални спортисти.

"Много ви благодаря за изпращането на голяма група спортисти на олимпиадата в Пьонгчанг, въпреки многобройните трудности в Русия", коментира южнокорейският президент.

"Участието на Русия, домакин на предишните зимните олимпийски игри и силна страна в зимните спортове, не само направи по-добри олипийските игри, но и допринесе за усилията на Южна Корея да създаде мир и хармония на зимните олимпийски игри в Пьонгчанг".

Спортният арбитраж отхвърли исковете на 47 руснаци за участие в Олимпиадата

Спортният арбитраж отхвърли исковете на 47 руснаци за участие в Олимпиадата

Те настояваха съдът да задължи МОК да ги допусне…

Нов допинг скандал, включващ Александър Крушелницки, който спечели бронзов медал в смесени двойки със съпругата си, хвърли сянка върху олимпийската програма на Русия.

Руснаците се надяваха, че чист рекорд ще убеди МОК да им позволи да загърбят неутралния статут в церемонията по закриването и да участват с руското знаме и в национални униформи. МОК все още трябва да реши.

Мун Дже-Ин се срещна с Игор Левитин, помощник на руския президент Владимир Путин, който покани южнокорейския президент да се срещне с руския си колега, по време на Световната купа по футбол тази година в Русия.