Русия превърна Крим в плацдарм за агресия срещу украинците, така че полуостровът е ключово бойно поле за свободата на Украйна.

Tова заяви във Facebook министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров след Четвъртата среща на върха на Кримската платформа, цитиран от Укринформ. 

"Днес участвах в срещата на върха на Кримската платформа под егидата на президента на Украйна. За мен това не е просто среща, или възможност да общувам с международни партньори. Това е моята лична борба. Крим е моят дом и всеки ден и аз, като милиони украинци, чувствам болката от руската окупация за моята държава и за нашия народ на полуострова", пише Умеров.

Както отбеляза министърът, през последната година, благодарение на далекобойните оръжия, Украйна е променила баланса на силите в Черно море и създаде независим от Русия "зърнен коридор", през който преминаха повече от 5000 кораба.

"Ние унищожихме 24 руски кораба, възвърнахме контрола над Змийския остров и бяхме първите в света, които разположиха технология за рояк дронове, за да противодействаме на руския флот", добави той.

Русия твърди, че осуетила украински десант на нефтена платформа край Крим

Русия твърди, че осуетила украински десант на нефтена платформа край Крим

Украйна не коментира съобщенията

Руското министерство на отбраната съобщи, че в сряда е била отблъсната атака на украински войски срещу сондажната платформа "Крим-2" в Черно море. Информацията е разпространена от Би Би Си.

"За да превземе руска сондажна платформа, главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната изпрати десантна група от четиринадесет американски лодки Willard Sea Force с военнослужещи от силите за специални операции на украинския флот", посочва руското министерство на отбраната.

Руското ведомство заяви, че се предполага, че по време на боя са унищожени осем украински катера и ликвидирани до 80 военнослужещи.

Според министерството това била "медийна операция, предназначена за високите западни гости на Киев". Вероятно се има предвид посещението на американския държавен секретар Антъни Блинкън и британския външен министър Дейвид Лами в украинската столица.

Украинските военни не коментираха веднага съобщенията за атака срещу руска сондажна платформа.

Русия спря фериботите към Крим

Русия спря фериботите към Крим

Не ясно колко време ще е необходимо за възстановяването на трафика