Русия спря фериботната връзка между Южна Русия и Крим, след като украинска атака предишния ден удари кораб, натоварен с железопътни вагони, превозващи гориво, съобщи руското министерство на транспорта в петък, цитирано от Би Би Си.

Военноморските сили на Украйна съобщиха в петък, че са унищожили ферибот в пристанище Кавказ в руския Краснодарски край, един от най-големите излази на Русия в Черно море, който според тях е бил използван за доставка на гориво и оръжия до окупирания Кримски полуостров.

Руското министерство на транспорта каза в изявление, че фериботната услуга до Крим е била временно преустановена, докато се извършват разчистващи дейности.

Междувременно може да се използва алтернативен сухопътен маршрут за изпращане на товари до Крим.

Държавната информационна агенция РИА, позовавайки се на службите за спешна помощ, каза, че пожарът, предизвикан от украинската атака, "на практика" не е засегнал инфраструктурата на пристанището, но че удареният от Украйна ферибот е наполовина потопен.

Местните власти съобщиха по-рано, че е потънал.

Фериботът е превозвал 30 железопътни вагона, натоварени с гориво, според Фьодор Бабенков, районен ръководител на град Темрюк, където се намира пристанището.

Руското министерство на извънредните ситуации съобщи в четвъртък, че 17 души са били спасени след атаката и че един човек не е открит.

Русия очаква САЩ да дадат картбланш на Украйна за удари с американските оръжия

Русия очаква САЩ да дадат картбланш на Украйна за удари с американските оръжия

В даден момент Вашингтон щял да премахне всички ограничения