На 10 юли началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили Валери Герасимов направи първата си телевизионна изява след неуспешния бунт на "Вагнер" от 24 юни. Това се посочва в последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.

Отбелязва се, че Герасимов е бил показан да получава сведения чрез видеовръзка от началника на Генералния щаб на руските въздушно-космически сили генерал-полковник Виктор Афзалов.

Британското разунаване съобщава, че Афзалов е на поста от поне четири години, но това е може би първата му публична изява заедно с Герасимов.

Афзалов е заместник на главнокомандващия руските въздушно-космически сили генерал Сергей Суровикин. Нарасналият обществен профил на Афзалов, докато местонахождението на Суровикин остава неясно, добавя допълнителна тежест към хипотезата, че Суровикин е бил отстранен след бунта, посочват от британското МО.

Британското разузнаване: И пак – къде е Суровикин?

Британското разузнаване: И пак – къде е Суровикин?

Страхът от дронове отменя изложението MAKС 2023

По-късно днес ръководителят на комисията по отбрана на Държавната дума на Русия Андрей Картаполов заяви, че генерал Сергей Суровикин "в момента си почива", съобщава "Ройтерс".

Във видео, публикувано в социалните мрежи, той посочва: "Суровикин в момента почива. Засега не е на разположение".

Суровикин не се е появявал публично от размирната събота - 24 юни, когато пусна видео, в което призовава шефа на "Вагнер" Евгений Пригожин да прекрати бунта си. Оттогава местонахождението му е неизвестно.

Суровикин е награден командир на руските военновъздушни сили и получава прякора "Генерал Армагедон" заради безмилостната си тактика, използвана при бомбардировки над градове в Сирия. Известно е, че Суровикин има връзки с наемническата група, като разпространени наскоро документи повдигат въпроси относно близостта на високопоставени членове на руската армия и "Вагнер".

По време на краткотрайния бунт на Пригожин бойците на "Вагнер" успяха да превземат южния руски град Ростов на Дон, като на практика не се сблъскаха със съпротива от руската армия.

Лондон: Всяка санкция срещу Суровикин би събудила разногласия в Русия

Лондон: Всяка санкция срещу Суровикин би събудила разногласия в Русия

Британското разузнаване не потвърждава докладите за ареста на Суровикин