Официалният канал на пресслужбата на Пригожин в Telegram публикува видеоклип - според представянето на видеоклипа на него ръководителят на ЧВК "Вагнер" "преговаря" със заместник-министъра на отбраната Юнус-Бек Евкуров и заместник-началника на Генералния щаб Владимир Алексеев.

Пригожин информира Евкуров, че "Вагнер" са свалили трети хеликоптер и "ще свалят всички, ако бъдат изпратени". При тези думи Евкуров въздъхва и изрича фраза "да помислим какво да правим".

Заявката на Пригожин е, че е дошъл в Ростов, за да си прибере "началнике на Генералния щаб и Шойгу". "Докато те не са тук, ние блокираме град Ростов и отиваме в Москва", казва Пригожин. В отговор Евкуров моли "да изведем момчетата", но началникът на ЧВК "Вагнер" отказва.

Скоро след това Пригожин публикува друго видео, в което казва, че е "в щаба" и че часовникът удря 7:30 ч. Под контрола на ЧВК, казва той, са военните обекти в Ростов, включително летището.

Ако Пригожин установи траен контрол над Ростов, това означава да бъде прекъсната основната линия за снабдяване на цялата руска армия в Украйна, която ще стане негов заложник.

РИА ФАН, която е свързана с Пригожин, съобщава за военни колони на "Вагнер", които пресичат ГКПП Новошахтинск, с дължината около 50 км, и през ГКПП Волошино с дължината на колоната е 80 км.

Военна полиция и гранична охрана не пречат на движението на колоната.

Вчера Пригожин обвини руското военно ръководство, че е бомбардирало тилови лагери на "Вагнер" и са убити много бойци. Той каза, че заедно с 25 000 души от "Вагнер" тръгва, за да свали Шойгу като военен министър.

Няма независимо потвърждение на тази информация.

Междувременно губернаторите на Ростов и Воронеж обявиха, че в областите им са отменени всички масови мероприятия за този уикенд. Ръководителят на Воронежка област Александър Гусев написа в своя канал в Telegram, че "ситуацията е стабилна". "Моля всички жители на Воронеж и гостите на областта да запазят самообладание и спокойствие", се казва в съобщението му.

По-късно кметът на Ростов, заяви в канала си в Телеграм, че обстановката в града е спокойна, градския транспорт се движи нормално и магазините са заредени с продукти.

Има информация за големи задръствания по магистрала М4 Дон, където през нощта бе и блокирано движението, за да бъде спряно движението между Воронежки и Липецка област.

Губернаторът на Ростовска област Василий Голубев призова да не се излиза на магистралата и обеща, че властите ще помогнат на заклещените в задръстването с храна и вода.

В Москва и Московска област също са затегнати мерките за сигурност и борба с тероризма, а кметът на столицата Сергей Собянин обяви и провеждането на антитерористична операция.