Повече не можем да се преструваме, че промените в климата не са проблем. Проблемът не може да бъде решен само с ограничаването и забраната на традиционното производство на енергия. Не може да решим проблема нито само с лимитирането на емисиите на парниковите газове.
Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Париж.

Той е във френската столица по покана на президента Еманюел Макрон, генералния секретар на ООН Антониу Гутериш и президента на Световната банка Джим Йон Ким. Българският държавен глава представя страната ни на световната среща на върха в Париж "Една планета", посветена на климатичните промени, съобщиха от администрацията на президента.

Губим битката с глобалното затопляне, предупреди Макрон

Губим битката с глобалното затопляне, предупреди Макрон

Изкопаемите горива са сериозно субсидирани - означава, че ние инвестираме в собствената си гибел

"Виждаме какви са последствията от промените в климата - те стават все по драматични, засягат икономиките на всички държави, а много хора губят живота си", подчерта Румен Радев. По думите на президента е необходим процес на дълбока трансформация на начина, по който се създават енергия, стоки и услуги.
"Затова трябва да спечелим умовете и сърцата на младото поколение. Необходима е нова етика и нова култура в моделите на производство", добави държавният глава.

Според него е необходимо и образованието трябва да се включи в преодоляването на проблема. Може да се влагат повече инвестиции в иновативни технологии и проекти.

Президентът Радев подчерта, че всички хора и институции, ангажирани с климатичните промени са важни и благодари на публично известните личности, които подкрепят и инвестират в тази значима кауза.

Последиците от глобалното затопляне са вече реална заплаха за много държави в света, смята Радев. Той е разговарял с премиера на Бангладеш г-жа Шейх Хасина. По думите на президента една държава с население от 165 млн. души и с много ниска надморска височина, която е застрашена от повишаването на нивото на световния океан, създава заплаха от мащабна миграционна криза.

Присъединяването на България към Шенгенското пространство са обсъдили Румен Радев и холандския премиер Марк Рюте. "Няма да е толкова лесно, колкото очаквахме. Ще трябва много работа", посочи държавният глава.

По-рано през деня Радев участва заедно с ръководителите на делегациите в работна среща с президента на Френската република Еманюел Макрон в Елисейския дворец.