Американските военни за първи път в историята на страната не получиха заплата, а причината за това е шътдауна на Тръмп. Според ръководителя на бреговата охрана на САЩ служителите са получили дарение от 15 милиона долара от благотворителна организация, съобщава "Тайм".

Командирът на американската брегова охрана, адмирал Карл Шулц, изпрати писмо до подчинените си, предупреждавайки, че няма да получат заплата поради спирането на федералното правителство. В съобщението той отбеляза, че доколкото му е известно, този случай е безпрецедентен в историята на страната.

Писмото му е адресирано до повече от 40 000 дежурни военни в деня на първата им пропусната заплата.

Тръмп няма да отстъпва за шътдауна

Тръмп няма да отстъпва за шътдауна

Умерени загуби за американската икономика

"Признавам тревогата и несигурността, които тази ситуация поставя върху вас и вашето семейство, и ние работим в тясно сътрудничество с обслужващите организации от ваше име", пише Шулц.

"Днес няма да получавате редовната си заплата. Така, доколкото знам, за първи път в историята на нашата страна служителите на въоръжените сили на САЩ не са получавали заплата по време на прекратяването на бюджетното финансиране", съобщава бреговата охрана на САЩ.

Шулц допълва, "в тази връзка, радвам се да добавя, че благотворителната организация "Взаимна помощ на бреговата охрана" получи дарение от 15 милиона долара от USAA за подкрепа на нашите хора в нужда".

От 22 декември 2018 г. работата на федералното правителство бе частично преустановена в САЩ поради липсата на бюджетни средства. Това се дължи на факта, че републиканците и демократите в Конгреса не могат да постигнат съгласие по параметрите на бюджета за стената на Тръмп по границата с Мексико.

Демократите коментират, че никога няма да одобрят отпускането на средства от федералната хазна. Администрацията на републиканеца Тръмп иска да задели 5,7 млрд. долара от бюджета за тези цели.

Тръмп е готов да удължи шътдауна с години

Тръмп е готов да удължи шътдауна с години

Конгресът няма намерение да отстъпва…