Руско-американският договор за намаляване и ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия (Нов СТАРТ или СТАРТ-3) е от полза за двете страни, но не взема предвид оръжията, в които Москва има значително предимство. Това обяви в четвъртък началникът на Стратегическото командване (СТРАТКОМ) на въоръжените сили на САЩ, адмирал Чарлз Ричард по време на изслушване в Сенатския комитет по въоръжените сили, съобщава ТАСС.

"СТАРТ е от полза за страната и за моето командване. Русия като цяло го спазва, полезно е, че не само намалява общия брой стратегически оръжия, от които се възползват и двете страни, но също така осигурява мерки за прозрачност и изграждане на доверие. Всички. това е добро за ограничаване", обяснява той.

ВМС на САЩ тества Trident II от подводница клас Охайо

ВМС на САЩ тества Trident II от подводница клас Охайо

Ядрени възможности, "експертиза и отдаденост на мисия, която не е по силите на никоя друга страна"

"Въпреки това, договорът не взема предвид много мащабната категория оръжия, в която Русия има значително предимство, не ограничава създаването на иновативни системи, а това е двустранно споразумение", допълва ръководителят на СТРАТКОМ.

"В крайна сметка решението за продължаване на договора е политическо решение, аз давам съвети от военна точка", коментира Ричард.

По-рано в интервю за "Файненшъл таймс", Владимир Путин посочи, че "ако този договор престане да съществува, тогава всъщност изобщо няма да има инструменти в света, които да ограничат надпреварата във въоръжаването".

Русия официално уведоми САЩ, че иска удължаване на Нов СТАРТ

Русия официално уведоми САЩ, че иска удължаване на Нов СТАРТ

Той добави, че нотата е изпратена в края на 2019 г.