Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин каза във вторник, че Русия ще има успех в Украйна, освен ако Съединените щати не продължат да подкрепят Киев, съобщава "Ройтерс".

Остин и държавният секретар Антъни Блинкън свидетелстваха пред комисията по бюджетните кредити на Сената относно искането на президента Джо Байдън за 106 милиарда долара за финансиране на амбициозни планове за сигурността на границите на Украйна, Израел и САЩ.

"Мога да гарантирам, че без нашата подкрепа на руския президент Владимир Путин ще успее, каза Остин по време на изслушването. Ако издърпаме килима изпод тях сега, Путин само ще стане по-силен и ще успее да направи това, което иска.

Белият дом отхвърли разделянето на военната помощ за Израел и Украйна

Белият дом отхвърли разделянето на военната помощ за Израел и Украйна

Продължава противопоставянето с новия председател на Конгреса

Припомняме, че с аргумента, че подкрепата на партньорите на САЩ е жизненоважна за националната сигурност, Байдън поиска 61,4 милиарда долара за Украйна, около половината от които ще бъдат похарчени в Съединените щати за попълване на запасите от оръжия, изтощени от предишна подкрепа.

Конгресът вече одобри 113 милиарда долара за Украйна, откакто Русия нахлу през февруари 2022 г. Белият дом заяви, че разполага с по-малко от 5,5 милиарда долара средства, за да продължи да прехвърля оръжия от запасите на САЩ към украинските сили, воюващи с Русия.

Пътят напред към последния план за финансиране на Байдън изглежда несигурен. Демократите твърдо подкрепят стратегията на Байдън за съчетаване на помощта за Украйна с подкрепа за Израел, както и много републиканци както в Сената, така и в Камарата на представителите.

Но републиканците, които ръководят Камарата на представителите, възразяват срещу комбинирането на двата въпроса, към които се присъединиха някои партийни членове в Сената.

Остин каза, че администрацията на Байдън иска Украйна да продължи операциите през зимата, но Киев не може да направи това, ако бъдат принудени да спрат поради липса на подкрепа от САЩ.

Администрацията на Байдън иска 106 милиарда долара за Украйна и Израел

Администрацията на Байдън иска 106 милиарда долара за Украйна и Израел

С аргумента, че подкрепата на американските партньори е жизненоважна за националната сигурност на САЩ

Киевски военни заявиха в понеделник, че Русия е увеличила силите си около опустошения град Бахмут в източна Украйна и е прехвърлила войските си от отбрана към нападение, но Украйна се готви да отблъсне атаките.