Говорителят на руското военно министерство ген.-майор Игор Конашенков обяви, че британският самолетоносач "Кралица Елизабет" бил "удобна морска цел".

По-рано в интервю за британското издание "Дейли Телеграф" военният министър на Великобритания заяви, че руснаците щели да гледат на най-големия британски самолетоносач със завист и възхищение.

"Заявлението на ръководителя на британското военно ведомство Майкъл Фалън относно превъзходството по външна красота на новия самолетоносач пред руския самолетоносач "Адмирал Кузнецов" демонстрира крещящото му непознаване на военноморската наука", подчерта Конашенков.

Той отбелязал, че без странична помощ от британския самолетоносач можело само да излитат самолети, като е заобиколен от плътна защита от защитаващи го военни кораби, подводници и помощни плавателни съдове.

"Затова, за разлика от самолетоносача "Адмирал Кузнецов", който е оборудван със зенитно оръжие, оръжие за борба с подводници и, най-важното, противокорабно ракетно въоръжение "Гранит", британският самолетоносач е само удобна огромна морска цел", подчертал говорителят на руските военни.

Конашенков заключил, че "с оглед на това, в интерес на британския кралския флот е в открито море да не демонстрира "красотата" на своя самолетоносач по-близо от няколкостотин мили от "далечния роднина".

По-рано беше съобщено, че най-големият кораб на Кралския военноморски флот - самолетоносачът "Кралица Елизабет", за първи път от произвеждането му е бил пуснат на море през миналия понеделник.