Влакът спря за почивка. Така белгийският външен министър Стивън Ванакере коментира преговорния процес между ЕС и Турция за интеграция в Евросъюза.

Ванакере обясни с недостатъчното време обстоятелството, че не е била отворена глава „Конкуренция" в преговорите по време на белгийското председателство.

Той посочи, че са се надявали силно да могат да отворят тази глава, но са възникнали проблеми в технологичното време за влизане в действие на законите.

Белгийският политик изтъкна, че Турция и турските политици трябва да проявят търпение. Той посочи, че през тази година в голяма степен енергията е отишла за изготвяне на пакета от промени в конституцията и референдума, който се състоя на 12 септември.

Ванакере определи това като правилна крачка към ЕС. Той изтъкна, че по време на унгарското председателство ще трябва да бъдат отворени много глави и изтъкна, че процесът по евроинтеграция изисква много търпение, но ЕС е най-сигурният търговски партньор на Турция и сближаването ще бъде от полза като за фирмите, така и за обикновените граждани.