Министерството на вътрешните работи на Египет обяви, че няма да допусне никакви опозиционни събирания, шествия или протести, предаде АП. Силовото ведомство е категорично, че силите на реда ще се намесят и при най-малкия намек за нови протести.

Въпреки затегнатия контрол, египетските активисти организираха действията си чрез социалните мрежи до момента, в който те не бяха блокирани. Днес имаше нови сблъсъци между полиция и протестиращи. Стотици се събраха пред моргата в Суец, като поискаха освобождаването на тялото на един от загиналите при сблъсъците. Те поискаха аутопсия заради съмнения, че той е бил застрелян. 90 души са били арестувани в Кайро.

Припомняме, вчера в страната се проведоха безпрецедентни демонстрации срещу президента Мубарак.

Хиляди полицаи от силите за борба с масовите безредици са изпратени в центъра на Кайро в очакване на ново размирици, подобни на тези в Тунис. Засилена е охраната на държавните сгради и ключови обекти като мостовете на Нил.Забелязват се и бронетранспортьори.

Египтяните искат дългогодишният президент Хосни Мубарак да се оттегли и икономическото положение в страната да се подобри.

Двама демонстранти и един полицай загинаха по време на вчерашните протести, а 250 души бяха настанени в болница с различни травми. Силите на реда използваха сълзотворен газ и палки срещу протестиращите малко след полунощ. Трети ранен демонстрант почина днес от раните си.

По данни на вътрешното министерство, 860 души са били арестувани от вчера насам, а вероятно ще има и още след преглеждането на видеозаписите.

Организаторите на „Деня на революцията срещу мъченията, бедността, корупцията и безработицата" използват Facebook и Twitter, за да набират поддръжници и за да координират действията си. В свое днешно съобщение те призовават: „Цял Египет трябва да се надигне едновременно".

По-късно днес стана ясно, че по неизяснени причини достъпът до двата сайта е невъзможен на територията на страната. Властите заявиха, че става въпрос за "технически проблем". От Twitter оповестиха, че днес следобед достъпът до сайта е бил блокиран.

Вчерашните протести бяха най-големите от години и вероятно ще повлияят на предстоящите президентски избори. 82-годишният Мубарак още не е обявил дали ще се кандидатира на нов 6-годишен мандат. Смята се, че той ще лансира сина си Гамал, което се посреща с неодобрението на голяма част от египтяните.