Няколко европейски държави забраниха износа на инсулин през последните седмици, представители на индустрията обясняват, че тези действия са провокирани от погрешен страх, че пандемията COVID-19 ще доведе до недостиг на лекарството, жизненоважно за милиони пациенти с диабет, съобщава "Ройтерс".

Ограниченията на ЕС за износа обхващат предимно лекарства, използвани за лечение на COVID-19, включително мускулни релаксанти, болкоуспокояващи и хидроксихлорохин. Ръководителят на изпълнителната власт в ЕС призова правителствата да отменят подобни забрани, предупреждавайки, че те могат да ускорят опасния недостиг.

Някои страни, притеснени от нарастващото търсене на фона на блокирането и предпазливостта от ценовата конкуренция от държавите вносители, добавиха инсулин към списъците си с лекарства, забранени за износ.

Диабетиците да следят нивата на кръвната си захар и да се пазят, съветват от IDF

Диабетиците да следят нивата на кръвната си захар и да се пазят, съветват от IDF

Да се уверят, че имат достатъчно от медикамента за лечение на диабет

Въпреки че в Европа все още няма недостиг, представители на индустрията твърдят, че това е предизвикало безпокойство относно постоянната доставка на лекарства, използвани ежедневно от около 60 милиона души на континента.

"В тези списъци виждаме продукти извън обхвата на COVID-19. Те не трябва да включват продукти като инсулин", заяви пред "Ройтерс" Мартин Фицджералд, заместник-директор на Европейската асоциация за разпространение на здравни грижи. "Това не е приемливо и крие риск от недостиг."

На пациентите с диабет обикновено се предписва инсулин за един месец, но рецептите са удължени до три месеца в някои европейски държави, което допълнително стимулира търсенето, допълва Фицджералд.

Понастоящем инсулин не може да се изнася от няколко страни, включително Франция, Великобритания и Португалия, според националните списъци, прегледани от "Ройтерс". Някои държави, включително Полша и Чехия, забраниха износа му преди коронавирусната криза поради недостиг на местно ниво.

Френската агенция за лекарства ANSM не отговори на искане за коментар. Два индустриални източника, пряко запознати с въпроса заявиха, че френската забрана е насочена към предотвратяване дистрибутори да продават лекарства в чужбина на по-високи цени по време на кризата. Британското здравно министерство няма коментар. Португалският регулатор не е достъпен за коментар.

Повечето национални търговски ограничения важат само за дистрибуторите, които покриват до 65% от доставките на лекарства в аптеките. Болниците получават доставки директно от производителите, обикновено са освободени от забрана за износ.

Да следим теглото си, препоръчват медици в Световния ден на диабета

Да следим теглото си, препоръчват медици в Световния ден на диабета

При баща с диабет тип 1 рискът за онаследяване е 6%

"Забраната на износа на инсулин е нелогична, няма смисъл", казва Каспер Ернест, генерален секретар на Affordable Medicines Europe, орган, представляващ фармацевтични търговци, които отговарят за около 3% от доставките в Европа.

Той обясни, че в Европа има достатъчно инсулин, но търговските ограничения могат да създадат временен недостиг на места.

"На глобално ниво ограниченията, наложени за справяне с разпространението на пандемията COVID-19, прекъсват веригата на доставки на инсулин и други основни лекарства за диабет в някои страни", заяви Лоренцо Пиемонте от Международната федерация за диабет, въпреки че той в момента не е запознат с подобни проблеми в Европа.

Ян Де Бели от фармацевтичната група на Европейския съюз, която представлява фармацевти, заяви, че досега няма съобщения за недостиг на инсулин в Европа.

Производителите казват, че в Италия и Испания е имало временен недостиг на лекарства, използвани за лечение на пациенти с COVID-19, но няма индикации за проблеми с други лекарства.

"Въпреки това доставките и производството са под силен натиск", казва в изявление пред "Ройтерс" Европейската федерация на фармацевтичната индустрия и асоциации (EFPIA), търговският орган за производителите на лекарства.

Novo Nordisk, най-големият производител на инсулин в света, не бе достъпен за коментар относно конкретни търговски ограничения. Sanofi, друг топ производител, няма коментар.

По данни на СЗО, вирусът, който причинява COVID-19, заразява хора от всички възрасти. Досегашните доказателства подсказват, че две групи от хората са изложени на по-висок риск от сериозни усложнения при COVID-19. Това са по-възрастни хора (това са хора над 60 години стар); и такива с основни медицински състояния (като сърдечно-съдови заболявания, диабет, хронични респираторни заболявания и рак).

442 000 души - болните от диабет в България

442 000 души - болните от диабет в България

Близо 463 млн. са хората с това заболяване в момента или 9.3% от населението