Следеното и тормозът срещу американски дипломати от руските специални служби е зачестил, обявиха американските власти, цитирани от БиБиСи.  

Проблемът се превърнал в толкова неотложен, че бил повдигнат директно пред руския президент Владимир Путин и пред руския външен министър Сергей Лавров от държавния секретар Джон Кери, разкри говорителката на Държавния департамент на САЩ, като уточни, че това е станало на 24 март.

Проблемите са започнали преди две години, след като САЩ наложиха санкции на Русия заради намесата ѝ в Източна Украйна и анексирането на Крим, уточни говорителката.

Американските власти не са описали и конкретизирали отделни случаи, но в. „Вашингтон поуст” пише, че ставало въпрос за проникване в домовете на персонала на посолството, пренареждане на мебелировка и дори убиване на семеен домашен любимец.   

Други западни посолства също са съобщавали за подобно поведение към дипломатите им в Москва, посочиха още от Държавния департамент.

Засега няма никакъв официален отговор от страна на руските власти.  

Бившият американски посланик в Русия Майкъл Макфол заяви пред „Вашингтон поуст”, че докато неговото семейство е живеело в Москва, те редовно са били преследвани от службите за сигурност, които искали той да е наясно, че те са наблюдавани.