Турция зачита географските граници на всяка държава, дори ако това тежи на нашите сърца. Това обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от "Ройтерс". Агенцията уточнява, че изглежда той има предвид иракския град Мосул, който в миналото е бил част от Османската империя.

Ердоган направи коментара си, след като премиерът на Ирак Хайдар ал-Абади отхвърли предложение от страна на Турция за нейно участие в прогонването на "Ислямска държава" от Мосул. Турция искаше да вземе участие в битката. Изглежда, че тя все още вижда Мосул в сферата си на влияние.

Благодарим на турците, но ще се справим сами, обяви иракският премиер

Благодарим на турците, но ще се справим сами, обяви иракският премиер

Отхвърли предложението на Турция за участие

"Някои невежи хора идват и казват: "Каква връзка може вие да имат с Ирак? Тези географски ширини, за които ние говорим сега, са част от нашата душа", заяви Ердоган.

"Дори и да тежи на нашите сърца, ние уважаваме географските граници на всяка държава", подчерта той.

Подкрепяните от Турция сили ще окажат натиск на контролирания от "Ислямска държава" град Ал-Баб в Сирия, обяви още Ердоган, подчертавайки намерението на Анкара да прочисти екстремистите и сирийските кюрдски бойци от територията близо до границата си.

Сирийската армия обаче заяви, че присъствие на турски войски на сирийска почва е неприемливо, "опасна ескалация и грубо нарушение на сирийския суверенитет".

"Те казват - не отивайте в Ал-Баб. Ние сме длъжни да отидем там", посочи Реджеп Ердоган в реч в образователен център в Бурса. "Трябва да подготвим регион, изчистен от терор", допълни той.

Ердоган каза също, че Турция ще направи каквото е необходимо с коалиционните си партньори в Ракка в Сирия, но няма да работи със сирийските кюрдски бойци.

Реджеп Едроган обеща, че Турция няма да остане зрител по въпроси, които застрашават нейната сигурност.