Двама американци, които ръководят бизнес за преподаване на английски език в Китай, са задържани в източната част на страната, според тяхната компания, която заяви, че са държани срещу "фалшиви" обвинения, съобщава АФП.

Джейкъб Харлан и Алиса Петерсен са задържани в провинция Дзянсу миналия месец, съобщава базираната в Айдахо компания China Horizons.

На страница за събиране на средства за гаранция на Петерсен, се казва, че тя е официално обвинена в "незаконно преместване на хора зад граница". Задържанията са на фона на дипломатическо и търговско напрежение между Китай и Съединените щати.

"Ние знаем за задържането на двама американски граждани в Дзянсу, Китай и обвиненията, повдигнати срещу тях от провинциалното правителство. Ние поемаме сериозно своята отговорност да помагаме на гражданите на САЩ в чужбина и следим ситуацията.", заяви служител на Държавния департамент на САЩ при условие за анонимност.

China Horizons заяви във "Фейсбук", че на двамата "е повдигнато обвинение за фалшиви престъпления и техните семейства работят върху привличането на международни адвокати, които да им помогнат да се върнат у дома в Щатите".

Харлан, основателят на China Horizons, е държан в хотел под полицейско наблюдение в град Жендзиан. Полицията го задържа, докато е с 8-годишната си дъщеря в хотел в град Вейфан, провинция Шандонг на 28 септември и му е отнет телефона и компютъра, според публикацията.

Петерсен, която е асоцииран директор на China Horizons, е задържана около 27 септември и никой не е чул нищо за нея от две седмици, докато Държавният департамент не я намира, според страницата й gofundme.com.

Служителят на Държавния департамент потвърди, че Петерсен получава "всички подходящи консулски услуги".

China Horizons, която урежда американците да преподават английски език в китайските училища, заяви, че ще прекрати дейност в края на октомври.

"За съжаление, поради нарастващите политически и икономически проблеми между САЩ и Китай, ние вече не можем да изпращаме учители в Китай безопасно", пише компанията.

Вашингтон задължи Китай предварително да съобщава за всякакви официални срещи в САЩ

Вашингтон задължи Китай предварително да съобщава за всякакви официални срещи в САЩ

Официалните посещения в "образователни и изследователски институции", такива като училища и университети, трябва предварително да бъдат регистрирани