Германски депутат каза в неделя, че е била задържана за няколко часа при влизане в Турция по-рано този месец заради публикации в социалните медии, които е написала през 2019 г., като добави, че тя не се отказва да пътува отново до Турция и ще изрази мнението си за властите в Анкара, предава Ройтерс.

Гьокай Акбулут, член на Бундестага от крайнолявата Лява партия, е била задържана на летището в Анталия на 3 август след издадена заповед за арест от турския държавен прокурор за предполагаема "пропаганда на терор", каза тя.

Германия е дом на най-голямата общност на турската диаспора в света, но отношенията между Берлин и Анкара бяха обтегнати през последните години от германските критики срещу репресиите на президента Тайип Ердоган срещу предполагаеми противници след неуспешния преврат през 2016 г. и военната офанзива на Турция срещу кюрдските милиции в Сирия през 2019 г.

Акбулут, родена в Турция германска гражданка от кюрдски произход, е била освободена, след като се е свързала с германското външно министерство, каза тя. Турските власти не са открити за коментар.

Акбулут критикува турското правителство за "воденето на брутална война срещу кюрдското население в страната и извън границите й", според нейния официален уебсайт.

"Ще пътувам до Турция през октомври отново като част от пътуването на делегацията на германско-турската парламентарна група и, както винаги, няма да омаловажавам думите си: "Освободете всички" (кюрдски затворници), написа тя в публикация в социалната медийна платформа X, доскоро известна като "Туитър".

Не стана ясно какво точно има предвид, нито кои публикации в социалните медии според нея са предизвикали турската заповед за арест.

Германското посолство в Анкара и консулството в Анталия са били в контакт с депутата, каза източник от германското външно министерство пред Ройтерс.

40-годишната Акбулут призова за премахване на германската забрана за Кюрдската работническа партия (ПКК), която се счита за терористична група от Европейския съюз и Съединените щати.

110 арестувани в Турция в навечерието на президентските избори

110 арестувани в Турция в навечерието на президентските избори

Те са заподозрени във връзки с терористичната организация ПКК