Служителят на италианския генерален щаб Валтер Биот, който беше задържан по обвинение в шпионаж за Руската федерация, заяви, че не е предал никакви секретни документи. Това съобщи в четвъртък вестник "Кориер дела сера". Медията цитира адвоката на задържания Роберто де Вита.

"Нямах политически или идеологически мотиви, направих го заради семейството си. Не предадох никаква важна и секретна информация или документи, които биха могли да се превърнат в заплаха за държавната сигурност на Италия или друга държава", посочил задържаният чрез адвоката си.

Италия изгони двама служители на посолството на Русия

Италия изгони двама служители на посолството на Русия

"Благодаря на нашите специални служби"

Както беше съобщено по-рано, Валтер Биот, обвинен в шпионаж и предаване на класифицирана информация, която представлява заплаха за държавната сигурност, отказа да даде показания при първия разпит. Той е в един от римските затвори.

56-годишният Валтер Биот беше задържан във вторник вечерта от служители от специален отдел на карабинерите заедно със служител на военния аташе на руското посолство по време на предполагаемото предаване на класифицирани документи в замяна на пари. Местните медии съобщават, че документите, до които той е имал достъп и за които се твърди, че са заснети от компютърен екран, са свързани с комуникационни системи, включително на НАТО. Информацията може да се отнася за страни като Афганистан, Ирак и Либия.

Италия определи инцидента с руския шпионин за заплаха за НАТО

Италия определи инцидента с руския шпионин за заплаха за НАТО

"Това, което се случи днес, е неприемливо и ще доведе до последствия"

По решение на италианските власти военното аташе и неговият заместник трябва да напуснат Италия. Русия коментира, че това е "враждебен акт". Руското външно министерство изрази съжаление за експулсирането на дипломатите.