Ситуацията със задържането на служител от екипа на военния аташе в посолството на Русия в Рим застрашава сигурността не само на Италия, но и на целия Северноатлантически алианс. Това обяви италианският външен министър Луиджи Ди Майо, цитиран от "Новости".

"Това, което се случи днес, е неприемливо и ще доведе до последствия, в това няма съмнение. Недопустимо е служителите на нашите военноморски сили да получават заплащане за информация за НАТО", подчерта той, говорейки на съвместно заседание на комисиите по външните работи на Сената и долната камара на италианския парламент.

Италия изгони двама служители на посолството на Русия

Италия изгони двама служители на посолството на Русия

"Благодаря на нашите специални служби"

По-рано Кремъл изрази надежда, че инцидентът няма да повлияе на отношенията между двете страни.

Вчера карабинери задържаха руски офицер, акредитиран в посолството в Рим, и капитан от военноморските сили на Италия. Те са обвинени в шпионаж: според полицията италианецът е предал секретни документи на руснака срещу заплащане. Както писаха местните медии, става дума не само за данни за страната, но и за НАТО, а заплащането е било в размер на 5 000 евро.

Италия задържа двама за шпионаж в полза на Русия

Италия задържа двама за шпионаж в полза на Русия

Случаят е безпрецедентен за най-новата история на страната

Днес италианското външно министерство взе решение да експулсира двама служители от екипа на руския военен аташе.

Това е вторият инцидент с руски дипломати в Европа през последните дни: миналата седмица българските власти обявиха двама служители на посолството в София за персона нон грата. И те бяха обвинени в шпионаж.

Италия привика посланика на Русия заради шпионския арест

Италия привика посланика на Русия заради шпионския арест

Пореден шпионски скандал, свързан с Русия