Министерството на външните работи на Италия обяви, че е привикало руския посланик на Апенините след ареста на италиански военноморски капитан по обвинения в шпионаж в полза на Москва, предаде "Франс прес".

Сергей Разов е бил привикан да се срещне с висш държавен служител на министерството тази сутрин "по указания на външния министър Луиджи Ди Майо", се уточнява в изявление на ведомството, след като полицията съобщи за ареста на капитана на фрегата.

Италия задържа двама за шпионаж в полза на Русия

Италия задържа двама за шпионаж в полза на Русия

Случаят е безпрецедентен за най-новата история на страната

По-рано днес стана ясно, че Италия е арестувала заедно с капитана и руски военен, който е бил разпределен на Апенините. 

Италианският капитан е бил задържан по време на среща с руския военносружещ, дежурен в посолството в Рим. Според обвинението той е предал документи, съдържащи класифицирана информация, в замяна на пари. 

Вестник "Република" написа, че става въпрос за много тежък случай, който показва, че Италия също е въвлечена в новата руска офанзивна стратегия. Освен дейностите от последните години за делегитимизиране на италианското правителство, като кампании за дезинформация от анонимни социални профили и новини, разпространявани от близки до Кремъл органи, в момента се стига и до обвинение в открито враждебна инициатива, каквато е шпионажът.

От "Република" допълват, че случаят е безпрецедентен за най-новата история на Италия. Последната операция за шпионаж е от 1989 г., преди падането на Берлинската стената, и се е отнасяла до плановете на Варшавския договор за кражба на документи относно производството на оръжия и бронирани превозни средства, както и такива, свързани комуникационна система на НАТО. От италианската медия припомнят, че тогава са били издадени заповеди за арест на петима души, включително двама предполагаеми агенти на КГБ и един от българското разузнаване. Те обаче са се укрили в София, успявайки да избегнат ареста.