Новите планове на Европейската комисия (ЕК) за това как да се класифицират енергийните инвестиции, с цел намаляване на емисиите на парникови газове, предизвикват разгорещен дебат в трипартийното германско правителство, информира ДПА.

Предложенията на ЕК да категоризира някои ядрени и газови производства на енергия като благоприятни за климата, когато става въпрос за инвестиции, бяха отдавна очаквани, но се оказаха противоречиви: те вече доведоха до заплахата от съдебно дело от страна на правителството на Австрия.

Неотдавнашната смяна на правителството в Германия, където коалицията сега включва Зелената партия, направи въпроса много чувствителен в Берлин.

Идеята на ЕК ядрената енергия да бъде обявена за зелена срещна отпор в Германия и Австрия

Идеята на ЕК ядрената енергия да бъде обявена за зелена срещна отпор в Германия и Австрия

Ядрената енергия не е устойчива и няма абсолютно никакъв икономически смисъл

"Ще проучим бързо предложението на ЕК и ще се координираме във федералното правителство", отбеляза новият министър на околната среда Щефи Лемке, която е от Зелените, пред в. "Райнише пост" и допълни: "Еврокомисията рискува да блокира и застраши истински устойчиви инвестиции в подкрепа на опасни ядрени мощности. Смятам също така, че включването на природния газ (като благоприятен за климата енергиен източник) е проблематично."

Нейният колега от Зелената партия, министърът на икономиката и защитата на климата Робърт Хабек, по-рано настоя, че не може да си представи правителството да се съгласи с плановете, каквито те са в настощия момент.

Радев: Идеята ядрената енергия да се признава за „зелена“ се налага все повече в ЕС

Радев: Идеята ядрената енергия да се признава за „зелена“ се налага все повече в ЕС

Липсва информация как е гласувал по темата за Русия……

Същевременно Лукас Колер от Свободната демократическа партия (СвДП) даде да се разбере, че блокирането на предложението на ЕК не било препоръчително.

"От наша гледна точка няма да има квалифицирано мнозинство срещу предложението на ЕК за ядрената енергия, трябва да продължим да работим по него", посочи той пред в. "Велт".

Лидерът на СвДП и финансов министър Кристиян Линднер реагира положително на идеята за включването на природния газ сред чистите енергийни източници, но също посочи в интервю за германски вестник, че по отношение на ядрената енергия между Брюксел и Берлин има различия.

В отговор на критиките от страна на Зелените заместник-председателят на СвДП Волфганг Кубицки заяви пред в. "Билд", че правителството трябва да постигне консенсус, но допълни: "Не си добър европеец, ако приемаш само решения, които те устройват."

Матиас Мирш от Социалдемократическата партия, най-голямата партия в коалицията, също се обяви против плановете на ЕК за ядрената енергия.

Поддръжниците настояват, че захранваните с газ централи, поради това, че са по-чисти от въглищата и други алтернативи, помагат на икономиките по пътя към екологично устойчиво бъдеще. Ядрената енергия ще бъде етикетирана като зелена, защото не отделя парникови газове.

Ала опонентите изтъкват, че "по-чистото" не е чисто, когато става въпрос за газ и посочват, че дългосрочните рискове от радиоактивните отпадъци надвишават липсата на емисии на въглероден диоксид в краткосрочен план.